De ce sa alegi amenajari interioare in stil scandinav?

Trei caracteristici: minimalism, simplitate, functionalitate

Stilul de design interior scandinav e caracterizat, in principiu, de trei mari coordonate: minimalism, simplitate, functionalitate. Daca acestea sunt in acord cu personalitatea ta si cu stilul tau de viata, sunt mari sanse ca deja sa aplici aceste principii la decorarea casei.

Amenajari interioare in stil scandinav living alb gri
Living alb cu gri in stil scandinav

Materiale naturale

In amenajarile interioare scandinave se folosesc din plin materiale naturale: lemn, piele, pluta, blana, in, canepa, bumbac. Este unul din motivele pentru care arata atat de relaxante si de comode. In plus, nu sunt in pericol de a se demoda prea repede, pentru ca materialele naturale sunt mereu actuale. Unde mai pui ca imbatranesc frumos, spre deosebire de multe din materialele sintetice.

Living in stil scandinav cu semineu
Living in stil scandinav

Plante

Plantele improspateaza in egala masura aerul si atmosfera dintr-o camera. Adauga o nota de vitalitate si de veselie incaperilor, asa ca designul scandinav le pretuieste si le foloseste din plin la amenajarea locuintelor.

Amenajare dining in stil scandinav
Dining scandinav
Design interior nordic cu plante si mobila alb negru
Design interior nordic

Mult alb

In amenajarile scandinave, albul e rege. Pentru ca reflecta lumina – iar in nord, lumina e putina si de aceea foarte pretioasa – si pentru ca ajuta la crearea acelei atmosfere de simplitate, eficienta si minimalism.

Altfel, albul o sa fie mereu undeva in afara modei trecatoare. Bonus, poate oferi fundalul pe care sa asezi orice culori, in practic orice combinatie. Pentru ca stilul scandinav iubeste culorile.

Amenajari interioare in stil scandinav  alb negru si culori
Design scandinav in alb si culori
Design interior scandinav pentru living
Living cu lemn si plante, pur scandinav

Podeaua la vedere

Stilul nordic ne-a invatat ca podeaua poate fi frumoasa asa cum e si ca poate fi expusa. Mai mult, ca poate face parte din decor si infrumuseta, prin ea insasi, o amenajare. Asa ca fara covoare dintr-un capat in altul al camerei. Cand vine vorba de amenajari interioare in stil scandinav, mai bine covoare mici si diferite care sa acopere bucati strategice din camera. Pentru ca ele pot fi folosite fie ca elemente de accent menite sa accentueze zone ori piese mobilier, fie ca elemente de decor de sine statatoare.

Amenajare bucatarie gri deschis in stil scandinav
Bucatarie gri deschis in stil scandinav

Design relaxat

In ultima vreme, accentul s-a deplasat de pe ‘ce’, pe ‘cum’. Mai putin conteaza ce anume pui in amenajare, cat conteaza cum le imbini astfel incat sa creezi o atmosfera comoda si relaxanta. Avand asta in minte, anumite elemente de design se vor elimina de la sine, in vreme ce altele se vor impune singure. Asa ca intr-o amenajare scandinava ar putea avea loc si canapeaua mai veche, dar foarte comoda, ori fotoliul in stil mid-century. Stilul scandinav este permisiv, nu impune o linie, ci mai degraba se lanseaza in crearea unei atmosfere.

Living scandinav
Design interior scandinav in verde pastelat
Design scandinav in culori pastelate

De ce sa nu alegi amenajari interioare in stil scandinav?

Pentru ca sunt atatea alte stiluri in care sa te regasesti: maximalism, minimalism, mid century modern, rustic, retro, industrial – ca sa enumeram doar cateva dintre ele. Si pentru ca in general nu trebuie sa te cramponezi de un stil anume ca sa-ti amenajezi casa.

Amenajare bucatarie alba stil scandinav
Bucatarie scandinava
Design interior living in stil nordic
Living in stil nordic

foto: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7