Pentru un design interior modern, alegerea sursei de iluminat potrivite este la fel de importanta ca alegerea mobilei sau a culorilor pentru pereti.

Fie ca vorbim de veioze, lampadare, lustre sau spoturi, alegerea solutiei de iluminat poate sa infrumuseteze sau sa urateasca o camera.

In exemplul de mai jos exista mai multe surse de iluminat. Principalele surse de lumina sunt lampile care coboara din tavan, iar ca surse secundare: cateva spoturi amplasate de-a lungul plafonului. Primele au rolul de a ilumina spatiul de lucru si masa, iar cele din a doua categorie sunt folosite mai degraba pentru crearea unor jocuri de lumini si umbre. Asadar, sunt decorative si creeaza o anumita ambianta in camera: dau intimitate incaperii.

Culoarea lampilor respecta schema folosita la mobilierul bucatariei. Cromul se mai regaseste si in designul electrocasnicelor. Forma e simpla, completand discret linia celorlalte elemente de design.

Design interior modern

Pentru bucataria de mai jos, designul minimalist si monocromatica mobilierului cereau o sursa de iluminat pe masura. Lampa continua linia coloristica a ansamblului, iar designul acesteia se dovedeste in egala masura eficient si elegant. Ca surse secundare de lumina: spoturi in plafon.

Design interior modern

In bucataria de mai jos, sursele de iluminat sunt foarte putin vizibile, dat fiind faptul ca elementul spectaculos al camerei il constituie fereastra tip mansarda. In completare au fost amplasate puncte de iluminat in diverse zone ale bucatariei, inclusiv in corpurile suspendate din mobilier.

Design interior modern

Pentru amenajarea de mai jos, bucataria care se deschide in living creeaza un spatiu comun: insula, care poate fi folosita si ca spatiu de lucru, dar si ca loc de luat masa. Din acest motiv, sursa de iluminat trebuia aleasa astfel incat sa fie destul de eleganta pentru living, dar in acelasi timp potrivita si pentru o bucatarie open space:

Design interior modern

Pentru un living decorat in stil minimalist, o astfel de sursa de iluminat se dovedeste alegerea perfecta:

Design interior modern

In exemplul de mai jos, un stil de amenajare contemporan, cu mix de elemente decorative, culori si modele, plus o sursa de iluminat cu forme geometrice. Aceasta din urma este destul de originala ca forma pentru a fi remarcata, dar destul de discreta gratie culorii albe. Daca ar fi fost rosie, incaperea ar fi parut mult mai incarcata:

Design interior modern

Un contrast reusit intre formele baroce si culorile tari ale mobilierului, si lampile elegante, cu design minimalist:

Design interior modern

Pentru aceasta amenajare cu evidente influente clasice, alegerea surselor de iluminat e perfecta! Designul acestora este o combinatie extrem de reusita intre clasic si modern, intre tehnologia de azi si look-ul de ieri:

Design interior modern
Design interior modern