Preferinta pentru spatii deschise caracterizeaza, printre altele, spiritul contemporan. Spatiile strict delimitate, cu impartiri riguroase si definitive, nu ne mai multumesc. Vrem intinderi fluide, compartimentari partiale, zone intinse neingradite. Spre exemplu, casele noastre nu mai au camere mici si intunecate, asa cum erau cele ale bunicilor si parintilor nostri. Ci sunt din capul locului proiectate cu deschideri ample si planuri deschise.

Spatii deschise

Spatii deschise Spatii deschise Spatii deschise Spatii deschise

In sfarsit, nu ne-am propus sa facem analiza societatii prin prisma locuintelor contemporane. Asa ca trecem la o analiza la obiect: casa T. Designul acestor interioare a fost direct influentat de nevoile si cerintele clientului, un artist care prefera spatiile deschise si camerele care nu delimiteaza strict zonele publice de cele private. Pentru ca intalnirile de afaceri, dar si expozitiile de arta urmau sa se desfasoare chiar in casa artistului, impartirea pe camere s-a facut netinand cont de delimitarile obisnuite.

Astfel, in living a fost creat un loc de intalniri sociale, unde artistul poate tine sedintele de afaceri sau alte intrevederi, dar si petrecerile cu prietenii. Bucataria se afla in imediata vecinatate, iar livingul se continua cu spatiul de expozitie. Camerele nu sunt delimitate prin usi, ceea ce redimensioneaza spatiile si le fluidizeaza.

Spatii deschise Spatii deschise Spatii deschise Spatii deschise

Singura delimitare intre zona publica si cea privata este pe verticala: dormitoarele sunt la etaj, dar si acestea in plan semi-deschis, neseparate de restul casei prin pereti sau usi. Al doilea nivel a fost gandit ca  o zona permeabila si partial vizibila, dar inviolabila pana la urma. De la parter se poate zari compartimentarea care marcheaza dormitorul, dar nu mai mult de-atat. In fond, spatiul de dormit este singura zona a casei in care oaspetii nu au acces.

In sfarsit, in centrul zonei de la etaj se afla baia, conceputa ca locul suprem de relaxare si detasare.

Spatii deschiseSpatii deschiseIn incheiere, ar mai trebui spus ca un accent important a fost pus pe pastrarea particularitatilor designului original al casei. In treacat fie zis, e vorba de o cladire unde au functionat grajduri de cai candva. Reabilitata si renovata, casa a devenit ulterior o vila somptuoasa, cu arhitectura impunatoare si o istorie demna de a fi conservata.

Ceea ce a incercat designerul sa faca, a fost sa aduca locuinta in contemporan, pastrand totodata aerul de cladire straveche. Adica sa impace noul si vechiul, lucru care i-a reusit de minune.

Spatii deschiseSpatii deschiseSpatii deschiseSpatii deschise

foto