Folosirea pe scara tot mai larga a materialelor organice si naturale in amenajari interioare moderne nu poate fi decat un semn bun, dovada ca miscarea verde si-a pus amprenta chiar si in acest domeniu. Exista o tendinta de a renunta la mobilier realizat din materiale tratate cu chimicale in favoarea materialelor naturale prietenoase cu mediu. Din aceasta categorie face parte si lemnul reconditionat.

Acesta provine din diverse surse (case vechi, depozite, obiecte de mobilier etc.) si este folosit in designul interior pentru placarea suprafetelor, ca element decorativ ori ca piesa de mobilier. In arhitectura, lemnul reconditionat este folosit la fatade, ca element de decor arhitectural etc.

Gama de utilizare a acestui tip de lemn este foarte larga, iar popularitatea sa este in continua crestere.

Amenajari interioareAmenajari interioare

Are costuri de achizitie sensibil mai mici decat lemnul proaspat taiat, contribuie la ocrotirea mediului inconjurator si este usor de utilizat in constructii si la amenajarile interioare. Aceste motive fac din lemnul reconditionat o alegere ideala pentru decorarea eco a casei.

De precizat ca in tari mai avansate lemnul reconditionat poate avea preturi de achizitie mai mari decat lemnul nou. Aceasta, din cauza folosirii sale pe scara larga in ultimii ani, ceea ce a dus la o saracire a stocurilor – pe buna dreptate, lemnul vechi a devenit o raritate in unele locuri.

In Romania, inca nu trebuie sa ne facem griji in privinta pretului. Lemnul folosit e disponibil din surse variate si in cantitati mari, la preturi derizorii.

Cat despre avantajele de ordin estetic ale folosirii lemnului la amenajarea spatiilor, lasam imaginile sa vorbeasca de la sine:

Amenajari interioare

La amenajarea bucatariilor, lemnul poate fi folosit la crearea spatiilor de depozitare – dulapuri, sertare, etajere – sau pentru mese, scaune, diverse elemente de decor.

Amenajari interioare

Un design organic pentru dormitor folosind lemn reconditionat:

Amenajari interioare
Amenajari interioare
Amenajari interioare

Si pentru amenajarea bailor, lemnul poate fi utilizat cu succes:

Amenajari interioare

In aceasta camera, podeaua si o parte din mobilier au fost realizate din lemn reconditionat. Arata de milioane:

Amenajari interioare

Masuta de cafea din lemn reconditionat da un aer romantic incaperii:

Amenajari interioare
Design interior
Amenajari interioare
foto: 1, 2