Inainte de a se dedica total designului de mobila, Arne Vodder s-a facut cunoscut ca arhitect. Impreuna cu Anton Borg a deshis o firma de arhitectura si au proiectat impreuna peste 1000 de case low-cost cu un succes apreciabil in epoca. Ulterior avea sa renunte la arhitectura si sa se implice tot mai mult in proiectarea de mobilier, miscare ce s-a dovedit fructuoasa si inspirata, dovada faptul ca in prezent este mai cunoscut ca designer decat ca arhitect.

Lucrarile sale au primit recunoastere de-a lungul timpului, iar in prezent piesele sale de mobilier fac deliciul deopotriva al caselor de licitatii, cat si al colectionarilor ori iubitorilor de design.

Mobila lui Arne Vodder este simpla, construita mai ales din palisandru sau din tec, uneori  in combinatie cu panouri colorate din placi lemnoase. Fara muchii ascutite, cu rotunjimi si finisaje perfecte, mobila marca Arne Vodder nu frapeaza neaparat prin indrazneala designului, cat prin acuratetea liniilor de constructie – probabil influenta arhitecturii.

Vodder a fost initiat in arta designului de mult mai cunoscutul Finn Juhl – despre care o sa vorbim intr-un articol viitor. Influenta exercitata de acesta este vizibila in unele lucrari ale sale, insa ulterior Vodder se va desprinde de maestrul sau si va crea obiecte care ii reflecta stilul, maniera de lucru, personalitatea.

Mai jos, cateva comode unde amprenta lui Juhl asupra manierei de design a lui Vodder este evidenta:

Arne Vodder Arne Vodder Arne Vodder Arne Vodder Arne Vodder

 

 

In general, obiectele de mobilier nu au muchii ascutite si nici elemente de prindere la vedere. Vodder a pus pret nu numai pe latura estetica, ci si pe cea practica, iar ca urmare, piesele sale sunt extrem de comode – si de versatile:

Arne Vodder Arne Vodder Arne Vodder
Arne Vodder Arne Vodder

Detaliu de executie al unui scaun Arne Vodder, cu prindere din metal la vedere. Fiecare detaliu de constructie a fost analizat cu atentie, astfel ca rezultatul final sa fie un obiect desavarsit:

Arne Vodder Arne Vodder

Un corp de depozitare proiectat de Vodder in stilul anilor ’60. Ca si la alte piese de mobilier ale sale, simplitatea designului transforma obiectul intr-o mica opera de arta. Faptul ca a fost executata manual, iar fiecare detaliu, lucrat cu minutiozitate de un mestesugar, adauga valoare acestei piese de la mijlocul secolului trecut.

De curiozitate, piesa a fost scoasa la vanzar pe pe etsy.com. Nu stim cum s-a derulat negocierea, insa un astfel de obiect se vinde cu cel putin 3000 de dolari.

Arne Vodder Arne Vodder

 

foto: 1, 2, 3