Mai jos, un exemplu de reamenajare a unei cladiri istorice realizata de firma de arhitectura TG-Studio din Londra. Cladirea e pe lista imobilelor intrate in patrimoniu, in consecinta etapele reamenajarii au urmarit conservarea elementelor arhitecturale considerate de interes public. Nu vorbim numai de exterioare – fatadele, se intelege, au fost pastrate intacte, iar interventiile aici s-au rezumat la lucrari de consolidare. Vorbim inclusiv de interioare care, ce-i drept, daca nu au putut fi conservate dupa modelul original, au fost totusi adaptate la stilul de viata contemporan.

Astfel, arhitectii au transformat vasta incapere principala cu tavanul inalt, intr-o casa dispusa pe trei niveluri ce se deschid succesiv si comunica direct intre ele.

Reamenajare

La primele doua niveluri au fost amenajate spatii sociale de zi si de noapte: bucataria cu locul de luat masa, livingul si inca o camera cu functiuni similare. La ultimul nivel se afla dormitorul, separat de restul casei doar printr-un brau de sticla. Totusi, dormitorul are si o perdea care, odata trasa, izoleaza vizual camera de restul casei.

Reamenajare Reamenajare

Proiectul nu este unul singular, nici in Londra, nici in zona istorica din St. Pancras. Exista o lista intreaga cu apartamente luxoase in cladiri istorice renovate, iar numarul acestora este in crestere. Asa cum am observat si cu alte ocazii, lucrarile de reamenajare nu se limiteaza la cladirile cu functiune initiala de spatii de locuit. Am trecut deja in revista exemple de reconversie a unor biserici in case de locuit, a unor foste fabrici sau a unui depozit.

Daca tinem cont de faptul ca majoritatea cladirilor istorice se afla in buricul marilor orase, nici nu e de mirare ca agentiile imobiliare se grabesc sa le gaseasca proprietari sau chiriasi. Daca ne uitam la ce au reusit sa faca TG-Studio din batrana cladire, cum au transformat-o intr-un luxos apartament, nu putem decat sa ne bucuram ca asemenea initiative se intampla din ce in ce mai des!

Reamenajare Reamenajare Reamenajare Reamenajare Reamenajare Reamenajare Reamenajare

foto