Nu putem sa trecem prin design interior fara sa vedem apartamentul lui Coco Chanel din Rue Cambon 31, Paris. Aici au luat nastere multe din creatiile iconice ale celebrei case de moda, si tot aici s-au perindat multe personalitati ale vremii.

Apartamentul lui Coco Chanel

In Paris, pe Rue Cambon la numarul 31 se afla primul si cel mai celebru shop Chanel din lume. In 1918, la 8 ani dupa ce Gabrielle Coco Chanel si-a deschis primul sau atelier de palarii cu vanzare, ‘Chanel Modes’ din Rue Cambon 21, celebra creatoare isi muta aici spatiul de lucru. Coco Chanel cumpara deci in 1918 intreaga cladire de pe strada Cambon, numarul 31, si ramane aici pana la moartea sa. Cladirea insasi spune multe despre stilul abordat de creatoare in piesele sale. Este o constructie din secolul XVIII in stil clasic, cu fatada dominata de linii drepte si de simetrii. Niste principii simple si concise de design, care se regasesc si in creatiile casei Chanel.

coco chanel apartament rue cambon 31
Coco Chanel in apartamentul sau din Rue Cambon 31

Dormea peste drum, la Ritz

Insa Coco Chanel n-a considerat niciodata casa din Rue Cambon drept caminul sau. A fost spatiul de lucru si locul unde primea invitati celebri, precum Picasso, Liz Taylor, Salvador Dali, Igor Stravinsky.

Insa atunci cand se referea la ‘casa ei’, era vorba de apartamentul de la hotelul Ritz de peste drum, unde marturisea ca se simte cel mai bine. Aici a locuit 34 de ani si din acest motiv in casa din Rue Cambon nu exista un dormitor cu pat.

Un puf de Chanel no. 5 in fiecare dimineata

In fiecare dimineata, inainte de a pleca de la Ritz spre Cambon 31, suna sa anunte ca vine. Facea acest lucru dintr-un capriciu, pentru ca angajatii sa aiba timp sa pulverizeze Chanel no. 5 in hol pentru Madame Coco.

Apartamentul lui Coco Chanel din Rue Cambon 31, Paris
Multe cristaluri, Coco Chanel era supersitioasa

Coco Chanel ura usile

Se pare ca Madame Chanel ura usile si le ascundea dupa niste panouri japoneze pliante, pictate. Spera ca in acest fel invitatii ei sa uite sa mai plece, pentru ca o mare frica a sa a fost cea de singuratate.

Salonul lui Coco Chanel din Rue Cambon 31

Canapeaua din piele intoarsa de mai sus a fost imaginata de ea insasi. Este o piesa memorabila din celebrul sau apartament.

Daca nu ascundea usile dupa panouri, le transforma in vreun fel:

Apartamentul  Chanel detaliu usa si statuie
Apartament Coco Chanel semineu bust
Detaliu cu semineu si statueta apartament coco chanel

Perfectiunea invizibila

Considerata astazi geniu al designului, inovator, vizionar, Coco Chanel punea mare pret pe luxul personal. Orice lucru care o inconjura, era ales cu un scop bine definit: sa o faca sa se simta bine.

Spre exemplu, apartamentul din Rue Cambon 31 este plin cu ‘perfectiunea vizibila’: obiecte pretioase, scumpe, sofisticate. Insa combinate in asa fel incat impresia de opulenta sa paleasca in fata senzatiei de loc intim. Camerele sunt mici din acelasi motiv: spatiile mari, deschise si foarte inalte ar fi dat senzatia de sali de muzeu.

Perfectiunea invizibila e, deci, atmosfera care ia nastere de aici. Obiectele in sine nu sunt suficiente pentru a crea senzatia de intimitate, de exemplu. Ceea ce insufleteste lucrurile e felul in care sunt ele combinate, amprenta celui care le foloseste, un anumit simt al proportiilor. Iar pe acesta din urma, Coco Chanel il avea din plin. Pentru ca apartamentul sau, oricat ar fi de luxos si maximalist, inspira totusi o caldura extrem de personala. E marca Chanel transpusa in design interior, daca vreti. O descoperire neasteptata, sa vezi in ce decoruri bogate si alambicate s-au nascut creatiile Chanel, atat de concentrate la esenta si minimaliste avant la lettre.

Detaliu salon coco chanel rue cambon 31
Birou de lucru coco chanel
Detalii design interior coco chanel
Graul, simbolul prosperitatii. Coco Chanel isi tinea superstitiile aproape
Fotoliu alb coco chanel
Celebrul fotoliu alb al lui Coco Chanel
masa coco chanel
Multi lei, pentru ca Mme. Chanel a fost zodia Leului
scari coco chanel rue cambon 31 paris
Legendarele scari de pe care Chanel isi privea in secret, vazand dar fara a fi vazuta, paradele de moda

foto: 1, 2, 3