Turcoaz la amenajari interioare este o alegere indrazneata, fara nicio indoiala. Insa pe cat de fascinanta este culoarea, pe atat este de greu sa o folosesti cu succes in design interior.

Turcoaz la amenajari interioare pentru bucatarie cu terazzo si auriu
Bucatarie turcoaz cu terazzo si auriu
Design interior bucatarie turcoaz roz pal
Bucatarie minimalista turcoaz & covor maximalist inflorat

Ce culoare este turcoaz?

Turcoaz este culoarea dintre doua culori: albastru si verde. Asta inseamna ca pot exista atatea nuante de turcoaz, cate combinatii posibile intre acestea doua, variind proportia fiecarei culori. Adica o infinitate de nuante de turcoaz, de la tente deschise si diafane, azurii, pana la tuse inchise si dramatice ca apele adanci ale marii. Si fiecare exprima alt lucru, produce alta stare privitorului. Dupa cum puteti vedea mai jos:

Bucatarie turcoaz deschis
Turcoaz deschis, verzui
Dining cu turcoaz inchis si covor galben
Dining cu turcoaz inchis

Turcoaz, culoare feminina sau masculina?

Daca exista un gen asociat culorilor, atunci turcoaz ar fi de genul neutru. Este o culoare ce exprima vitalitatea asociata de obicei cu verdele, dar si calmul simbolizat de albastru. Am scris mai multe pe acest subiect intr-un alt articol dedicat acestei culori.

Turcoaz la amenajari interioare exprima dinamism, dar daca reglezi fin butonul intensitatii culorii, poti obtine si spatii serene, delicate.

Living turcoaz inchis cu semineu si fotoliu
Feminin sau masculin?

Doua nuante de turcoaz in aceeasi amenajare=succes

Cum singura regula in designul interior este ca nu exista nicio regula, poti sa combini doua sau mai multe nuante de turcoaz in aceeasi amenajare. E o alegere curajoasa si creeaza efecte puternice.

2 x turcoaz pentru living

Turcoaz si hygge? Da.

Se poate. Chiar daca in amenajarile hygge domina pastelurile, alburile, griurile, totusi turcoazul nu poate fi exclus. Si nici nu trebuie. Ia uitati ce frumos arata impreuna:

Turcoaz la amenajari interioare hygge
Turcoaz deschis + crem = love
Hygge much?

Turcoaz si auriu, o combinatie ce exprima forta si eleganta

Se intampla ca auriul complimenteaza nuantele inchise de turcoaz intr-un fel care nu poate fi trecut cu vederea. Cele doua luate impreuna formeaza un cuplu perfect: auriul subliniaza rafinamentul turcoazului asa cum nicio alta culoare nu reuseste sa o faca. Si invers. Turcoaz langa auriu domoleste exuberanta acestuia din urma si ii confera o stralucire mai calma, mai asezata. Poate din acest motiv camerele construite pe combinatia turcoaz si auriu sunt preferate de cei mai maturi – si potrivite acestora, mai putin celor foarte tineri.

Dining cu turcoaz si auriu
Dining cu auriu si turcoaz
Tapet turcoaz cu auriu si canapea verde
Turcoaz cu auriu pentru un perete accent

Turcoaz – culoare accent perfecta

Daca vrei sa pui turcoaz la amenajari interioare, trebuie sa stii ca e culoarea perfecta pentru accente. O culoare accent e folosita pentru a evidentia anumite zone din amenajare sau pentru a inviora un spatiu dominat de culori neutre. Turcoaz accentueaza nuantele de gri, alb, crem si pot fi folosite cu succes impreuna pentru a crea decoruri echilibrate.

Bucatarie alba cu turcoaz
Bucatarie alb + turcoaz
Design interior baie turcoaz cu marmura si auriu
Baie cu alb, turcoaz si auriu

Turcoaz ca dominanta

Atunci cand e folosit drept culoare dominanta intr-o amenajare, turcoaz creeaza decoruri dramatice – daca vorbim de nuante inchise. Poate un pic reci, dar e normal, doar contine o parte considerabila de albastru, care e in sine o culoare rece.

Ca sa incalzesti atmosfera, foloseste un turcoaz in care predomina verdele si amesteca-l cu nuante pamantii, crem sau pastel.

Baie turcoaz deschis
Design interior dormitor cu perete turcoaz si lampa alba
Dormitor cu perete turcoaz intens
Turcoaz la amenajari interioare dormitor minimalist
Dormitor minimalist cu turcoaz deschis
Turcoaz la amenajari interioare hol
Hol turcoaz cu lampa galbena

Mai vreti turcoaz? Mai avem! Am scris despre semnificatia culorii, cum ne influenteaza turcoazul starea si alte lucruri interesante – aici, intr-un articol cu multe poze.

1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12

,