Exista mai mult de 10 tipuri de canapele, insa in acest articol ne vom ocupa doar principalele modele, care i-au inspirat pe designeri sa creeze versiuni pline de imaginatie ale acestora.

1. Canapeaua moderna modulara are bratele, spatarul si picioarele acoperite de material. De aceea arata ca si cum fiecare modul ar fi facut dintr-o singura bucata. Este foarte usor de integrat in aproape orice decor datorita versatilitatii sale si varietatii de modele disponibile – culori, forme, materiale in combinatii nenumarate.

Tipuri de canapele

 

2. Canapeaua in stil englezesc: o recunosti dupa formele arcuite si designul clasic, cu manerele si spatele curbate si cu picioare din lemn sculptat. O astfel de canapea, daca e de calitate, poate ajunge sa coste o mica avere.

 Tipuri de canapele

Tipuri de canapele

 

3. Canapeaua tuxedo e usor de recunoscut dupa forma rectangulara, spatele drept si cotierele aduse la nivel cu spatarul. Muchiile ascutite si designul geometric o fac potrivita mai ales pentru camerele foarte moderne, decorate in stil minimalist. Cele mai reusite canapele tuxedo sunt cele care vin in culori tari ;).

Tipuri de canapele

 

4. Canapeaua „cocoasa de camila” – numita si frantuzeasca – are, ca si animalul al carui nume il poarta – o proeminenta a spatarului asemanatoare spatelui de camila.

Tipuri de canapele

Designerii, oameni cu imaginatie, nu s-au oprit insa aici cu paralela. Canapeaua cocoasa de camila are si o ruda apropiata: canapeaua-dromader. 🙂 Cea din urma are doua cocoase, precum corespondentul sau din lumea animalelor.

 Tipuri de canapele

Acum, trecand la lucruri serioase, si camila, si dromaderul – de canapele vorbim – sunt elegante si dau incaperilor un aer somptuos, distins.

5. Canapeaua Knole e cea mai batrana din cele enumerate aici. Primele modele au aparut acum 400 de ani, in castelul Knole din Anglia –  de unde si numele, pastrat pana azi. Variantele puriste de canapele Knole au decoratiuni bogate – snururi, ciucuri, rame de lemn pretios etc. – sau sunt imbracate in materiale scumpe: brocart, matase, tafta s.a. Mai jos, un astfel de exemplu:

Tipuri de canapele

6. Canapeaua Cabriole are o forma inspirata din piesele de mobilier stil Ludovic XV, la moda prin secolul XVIII. Are o forma curbata, ca de trasura – de unde si numele – si contururi feminine. Mai jos, o varianta contemporana a canapelei Cabriole:

Tipuri de canapele

Iar aici, o canapea stil Ludovic XV (sau Cabriole) originala, fara modificarile moderne:

Tipuri de canapele

7. Canapeaua Lawson seamana cu modelul Tuxedo si e unul din cele mai intalnite modele in casele contemporanilor nostri. E compusa din linii si unghiuri drepte si e foarte usor de integrat oricarui interior.

Tipuri de canapele

8. Canapeaua Chesterfield e foarte asemanatoare celei in stil englezesc – de fapt, este o varianta fidela a acesteia. Diferenta: Chesterfield e imbracata in piele. In rest, aceleasi caracteristici: spate si manere arcuite, structura de lemn ornamentata si un aer de romatism sofisticat. De asemenea, poate ajunge sa coste cat o masina!

Tipuri de canapele

9. Canapeaua Midcentury Modern isi trage numele de la curentul omonim care s-a manifestat in arhitectura anilor ’50 ai secolului XX. Are forme fluide, e lipsita de ornamente, iar picioarele si cotierele sunt la vedere, de obicei realizate din lemn.

Tipuri de canapele

Tipuri de canapele

 

10. In sfarsit, canapeaua sectionala are forma de L (sau canapea de colt, cum ii mai spunem noi), de U sau chiar de O. Pentru ca are dimensiuni mari, trebuie atent aleasa pentru a nu incarca excesiv camera – atat din punct de vedere cromatic, cat si al marimii.

Tipuri de canapele

Tipuri de canapele

 

foto: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10 , 11