Cand vine vorba de bucatarii cu insula, sunt cateva reguli tehnice de urmat pentru a obtine un design optim. Adica o bucatarie functionala si estetica. Dar mai intai:
Ce este o insula de bucatarie?
O insula de bucatarie este o bucata de mobilier individuala al carei scop e de a suplimenta spatiul de lucru al bucatariei. Unele insule au chiuvete si/sau plite incorporate, altele au doar spatiu de lucru si de luat masa. Ce alege fiecare sa puna pe o insula de bucatarie e dictat de necesitatile si preferintele individuale. In acest sens, nu exista o regula care sa spuna care bucatarii cu insula sunt mai frumoase sau mai utile: cele cu electrocasnice sau fara?

Cat spatiu se lasa intre insula si mobila de bucatarie?
In general, e nevoie de aproximativ 1 – 1.2 metri de spatiu deschis si liber de jur imprejurul insulei. Ca sa te poti misca in voie pe langa insula si ca sa nu dai impresia de spatiu inghesuit.
In cazul unei bucatarii in U, in mod ideal e nevoie ca mobila sa aiba o deschidere de cel putin 3 metri lungime. In acest fel, insula va umple spatiul intr-un mod care sa nu te faca sa te simti ca intr-o debara.

Cat de mare trebuie sa fie o bucatarie ca sa-i adaug insula?
Desi nu exista o regula clara care sa stabileasca acest lucru, totusi o bucatarie prea mica nu accepta pe langa ea o insula. Din punct de vedere estetic.
Din punct de vedere practic, e la latitudinea fiecaruia sa decida daca e nevoie de asa ceva in bucatarie. Trebuie tinut cont de necesitatea insulei. Daca mareste spatiul de lucru, n-ar trebui sa micsoreze spatiul de miscare. Daca permite adaugarea unor electrocasnice intr-un mod convenabil. De exemplu, adaugarea unei masini de spalat rufe sau vase care, altfel, n-ar avea loc in mobila propriu-zisa de bucatarie. Si exemplele pot continua. In final, fiecare decide daca are nevoie bucatarii cu insula analizandu-si propriile necesitati de ordin practic, mai ales.

Ce blaturi sunt potrivite pentru insulele de bucatarie?
Cand vine vorba de blaturi de bucatarie, optiunile sunt numeroase. Avem experienta folosirii si a materialelor scumpe la blaturi pentru insule, dar si a celor mai accesibile. Diferentele sunt mai degraba de ordin estetic. Din punct de vedere practic, ambele isi indeplinesc functiile: termorezistente, hidrofuge, usor de intretinut etc. Am scris mai multe despre blaturi intr-un articol dedicat.
Mai jos, intr-unul din proiectele noastre, o insula de bucatarie cu blat din MDF furniruit:
O bucatarie la care am folosit compozit. Intregul proiect e in pagina de portofoliu.

Care e cea mai buna dimensiune pentru insula de bucatarie?
In primul rand, se stie ca insulele de bucatarie sunt mari consumatoare de spatiu. Am zis deja ca in jurul insulei trebuie lasat cel putin 1 metru pe fiecare latura. Iar insula in sine trebuie sa aiba cel putin 60 pe 60 centimetri ca sa fie functionala.
Ideal, insula de bucatarie ar masura 1 metru latime si 2 metri lungime. Aceasta este dimensiunea la care, pe latura lunga, ar incapea lejer la masa 3 persoane. Iar spatiul de lucru ar fi suficient de mare pentru activitatile obisnuite din bucatarie.
In functie de electrocasnicele care se vor a fi integrate in insula, cat si de locul ocupat de acestea, insula se poate modifica in lungime sau in adancime.
De asemenea, trebuie tinut cont de dimensiunea camerei. Spatiile mari cer insule pe masura; in spatiile mici nu poti pune o insula mare.


Cat de adanca trebuie sa fie insula?
In prima varinta, sub insula ar putea fi doua randuri de corpuri inferioare de depozitare. In acest caz, adancimea insulei va fi de minim 90 cm.
In alta varianta, am putea avea sub insula un rand de depozitare si un spatiu de picioare. Adancimea va fi de 45-60 cm pentru depozitare si 20-30 cm pentru picioare, deci un total de 65-90 cm minim.
De regula, insula are o adancime de 1 metru. Este o dimensiune care permite orice combinatie si cu care se poate lucra pentru a obtine cele mai bune configuratii de spatii vs. electrocasnice.


Trebuie sa pun lumini deasupra insulei de bucatarie?
Ar fi bine! Ca e vorba de o singura lampa centrata pe blatul insulei, sau ca e un trio de lumini care difuzeaza frumos peste blat, iluminatul dedicat nu poate lipsi de aici. Estetic, practic, oricum ar fi, insula are nevoie de lumina ei proprie.


S-ar putea sa-ti placa si:
4 Comentarii
Adaugă comentariu Anulează răspunsul
Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.
foarte util acest articol,multumim frumos
Bucataria clasica cu insula, exact asa cum apare in poza (penultima), va rog sa-mi spuneti la ce pret vine doar mobila, fara electrocansice.
Va multumesc !
Pai…corpul ala independent nu arata ca o insula? :))
Habar nu aveam ca se numesc asa, adica cu insula. Tare!