Asadar, din nou despre design interior contemporan inspirat din estetica Zen, dupa ce data trecuta am trecut in revista principii teoretice si exemple graitoare, zicem noi.

Cum spuneam, designul de interior japonez contemporan isi trage inspiratia din traditia Zen, de unde imprumuta preferinta pentru minimalism, simplitate, naturalete.

Estetica Zen pune accent pe esentializarea formelor. Tot ce e inutil dispare, iar spatiul e ocupat numai de acele elemente indispensabile.

Design interior contemporan

Design interior contemporan

Intr-o camera japoneza sau inspirata din estetica Zen nu vei gasi niciodata aglomerari de obiecte. Nici macar dezordine, pentru ca acelasi spirit japonez indeamna la cumpatare – adica mai putine obiecte, ceea se ce traduce de multe ori prin mai putina munca de mentinere a ordinii, de pilda.

In fond, filozofia Zen pleaca de la principiile lumii reale, pe care le transpune in teorie, dupa care revine iar la mundan. Orice principiu enuntat teoretic isi gaseste aplicabilitatea in lucrurile palpabile.

De exemplu: simplitatea incepe prin eliminarea formelor inutile. Lucrurile in natura sunt exprimate intr-o maniera directa, clara, ceea ce inseamna ca aceleasi reguli trebuie urmate si in viata reala. Inclusiv in domeniul amenajarii locuintei, principiul se aplica perfect.

Design interior contemporanDesign interior contemporan

Eleganta inseamna simplitate si invers. Simplitatea e limbajul prin care se exprima eleganta. Ca sa pui in valoare ceva – un obiect, o culoare, o linie – nu e nevoie sa folosesti mijloace de expresie agresive. E suficient sa sugerezi frumusetea prin subtilitati de expresie. Suna a manifest minimalist? Tot ce se poate… 😀

Estetica Zen ridica in slavi naturaletea, in toate aspectele si formele. Ceea ce inseamna preferinta nu numai pentru materiale naturale, ci si pentru metode de expresie cat mai apropiate de natura. Adica: foarte clare, simple, curate.

Design interior contemporanDesign interior contemporan

Imperfectiunea face parte din viata – este un alt principiu Zen. In arta, inclusiv in cea decorativa, principiul se traduce prin acceptarea asimetriilor si a neregularitatilor. Ba mai mult, prin includerea imperfectiunilor, a inegalitatilor, a dezechilibrelor in compozitii. Sa mai spunem ca designul contemporan nu numai ca valorizeaza aceste concepte, dar chiar le integreaza intentionat in opere pentru valoarea lor de adevar: imperfectiunea e frumoasa, perfectiunea e plictisitoare.

Design interior contemporanDesign interior contemporan

In sfarsit, toate conceptele si principiile Zen isi gasesc finalitatea intr-un scop final precis: dobandirea serenitatii. O casa eficienta, din punct de vedere al filozofiei Zen, este aceea care iti netezeste calea spre calm si intelepciune. In sfarsit, daca e sa ne limitam la pretentii ceva mai modeste, am spune doar atat: o casa armonioasa te poate ajuta sa ai o viata mai ordonata. Ceea ce e, pana la urma, o realizare, nu? 🙂

Design interior contemporan Design interior contemporan Design interior contemporan

foto: 1, 2