La amenajarea unei garsoniere, accentul cade in egala masura pe practic si estetic. Spatiul trebuie eficient repartizat – mai ales daca n-ai prea multi metri patrati pe care sa te „joci” – iar rezultatul final sa fie si util, si placut. Chestie valabila pentru orice fel de amenajare, insa in cazul spatiilor mici, nu intotdeauna compromisul intre functiune si estetic cade in favoarea ambelor.

Vorbim, ca intotdeauna, de un caz fericit: o garsoniera amenajata eficient din toate punctele de vedere.

Prima miscare a fost desfiintarea peretilor dintre bucatarie si camera principala. In spatiul deschis astfel rezultat au fost delimitate vizual principalele zone: bucataria, biroul, un loc de luat masa, spatiul de dormit etc. Evident ca acestea se intersecteaza si nu exista o limita stricta intre ele. Insa dimensiunea camerei nici nu permitea o altfel de impartire care sa dea rezultate la fel de multumitoare.

Spatiul amenajat e fluid si unitar, iar ca sa se ajunga aici s-a aplicat aceeasi schema cromatica si acelasi stil de amenajare in toata casa.

Bucataria si zona de lucru, cu biroul: 

Amenajarea unei garsoniere

Biroul si partial bucataria: 

Amenajarea unei garsoniere

Vedere din bucatarie: 

Amenajarea unei garsoniere

„Dormitorul” e, de fapt, un pat care continua canapeaua din „living”. Cele doua zone sunt separate doar vizual, prin culori. Ce-i drept, designerul a respectat dreptul la intimitate si a asezat „dormitorul” intr-o zona mai intima a casei, cat de cat ferita de culoarul de acces spre bucatarie.

Vedere din hol: 

Amenajarea unei garsoniere

Spatiul de dormit si zona de zi: 

Amenajarea unei garsoniere

Cat despre spatiile de depozitare, acestea au fost asezate oriunde s-a putut, in corpurile de mobilier asezate de-a lungul peretilor. Necesitatea de a crea cat mai multe zone ascunse pentru depozitare a dus la adoptarea acestui stil de amenajare cu dulapuri inchise, din materiale opace. Cat mai putina sticla si cat mai multa uniformitate – spatiile par astfel mai mari si mai aerisite.

Fiecare „camera” a casei are o zona dedicata: chiar daca la prima vedere solutia pare ca iroseste inutil spatiul si-asa restrans, in realitate aceasta configuratie ajuta la pastrarea unei oranduiri stricte.

Stim cu totii cat de mare e tentatia de a arunca la intamplare obiectele, mai ales cand nu exista spatii special amenajate pentru fiecare dintre ele. Si, invers, cat de utile sunt zonele special desemnate: adica dulapurile, cuierele, sertarele, separatoarele etc. Pe scurt, ne ajuta sa pastram fiecare obiect la locul lui, si nu aruncat la intamplare in mijlocul casei.

Asa ca trasarea din start a zonelor – dormitor, camera de zi, loc de luat masa, birou etc. – e o solutie extrem de eficienta pentru ordine si buna oranduire in casa, pe termen lung.

Amenajarea unei garsoniere

Vedere din bucatarie spre zona de zi: 

Amenajarea unei garsoniere

Din dormitor spre zona de zi si bucatarie: 

Amenajarea unei garsoniere

foto