Sa recunoastem: majoritatea preferam mobila neagra (si mai ales canapelele si fotoliile) pentru ca e usor de intretinut. Nu din lene o preferam, ci pentru ca ne permite sa fim mai comozi decat daca am avea mobila alba, pe care orice pata, oricat de mica, pare dimensionata ca sub microscop.

In plus, mobila neagra e eleganta, usor de integrat in majoritatea decorurilor. Nu pare sa se demodeze niciodata si e o alegere sigura – de fapt, ca rochia neagra, aka „little black dress”.

Mobila neagra

Mobila neagra

Mobila neagra

Convinsi? Mai sus avem trei amenajari in stiluri diferite. Toate trei reusite, toate trei inspira aceeasi modernitate fara varsta, un aer chic subtil si desavarsit. Meritul nu tine neaparat de prezenta pieselor de mobilier negre, insa acestea au un rol hotarator in crearea decorurilor. Sunt sobre, in linii clasice, cu o finete a detaliilor care completeaza fericit celelalte elemente de decor din camere.

Mobila neagra si culori pastelate: pentru ca negrul e puternic si denota forta si masculinitate, creeaza contraste puternice cu nuantele pastelate sau in tonuri neutre. Evident, camera va inspira un amestec de delicatete cu fermitate in proportii variabile, in functie de predominanta tonurilor calde asupra celor reci:

Mobila neagra

Mobila neagra

Amenajari interioare

Amenajari interioare

Nu puteam ocoli combinatia negru+galben/ portocaliu, creatoare de efecte vizuale puternice si spectaculoase:

Mobila neagra

Amenajari interioare

Decorurile industriale, in culori inchise sau in nuante pamantii tari pot fi subliniate si imbunatatite prin integrarea unor elemente decorative in tonuri apropiate. In acest fel, nota de industrial/ postmodern e amplificata. Mai jos, doua exemple potrivite:

Amenajari interioare

Amenajari interioare

Mobila desperecheata: adica un scaun de-un fel, altul de alt fel – nu numai ca nimeni nu se mai fereste sa puna in acelasi decor elemente disparate, dar acest lucru e chiar creat in mod voit. Sau, daca e sa ne limitam la exemplu de mai jos, fotolii diferite aduse in aceeasi scena.

Fotoliile din piele sunt elegante, sobre, clasice – pe o scara a sobrietatii de la 1 la 10, ele sunt la 10. In schimb, canapeaua si fotoliile din material textil sunt undeva mai jos pe aceeasi scara. Ce vrea sa zica asta? Ca acestea din urma sunt puse in decor tocmai pentru a mai destinde atmosfera. La fel si tablourile pop art, pernele colorate si covorul cu desen fantezist.

Iar, per total, decorul e echilibrat, clasic, deloc invechit, ba chiar foarte actual si …un pic neserios. Cam ca un domn in costum cu o cravata verde praz!

Amenajari interioare

Care ar fi concluzia dupa toate imaginile vazute si comentate? Ca acolo unde se foloseste negru ar fi bine sa apara si ceva care sa destinda atmosfera.

Daca gasiti voi alta concluzie, sunteti liberi sa o exprimati!

Amenajari interioare

Amenajari interioare

foto