Tom Dixon este un designer contemporan britanic. Stilul sau combina industrialul, comercialul si creativul, iar creatiile sale uimesc printr-o simplitate a spectaculosului – sau o spectaculozitate a simplitatii.

Talentul de designer si l-a descoperit singur si tot singur si l-a perfectionat. In urma unui accident de motocicleta, prin anii ’80, a inceput sa mestereasca si sa se joace cu formele de metal, in incercarea de a repara ce mai ramasese din vehicului cu doua roti. Dixon spune ca acest moment a marcat adevaratul inceput al carierei sale artistice. De altfel, nu are fundamente teoretice solide in design: a inceput o scoala de arte, insa a abandonat cursurile si a preferat sa se educe singur in domeniu.

Nu numai ca a reusit sa-si slefuiasca talentul nativ, dar a facut cariera in lumea dificila si extrem de aglomerata a designului. Lucrarile sale se vand acum in toata lumea si  il recomanda ca unul din cei mai valorosi designeri contemporani.

Lucreaza in special cu metalul, pe care il abordeaza in primul rand cu ochiul inginerului, si abia apoi al artistului. De aceea formele create de el sunt pure, reduse la o dimensiune a simplitatii care fascineaza.

Mai nou, Dixon se intituleaza un eco-designer. Responsabilitatea designerilor contemporani, spune el, este de a economisi materialele prin orice mijloace: prin refolosire, reciclare, proiectare inteligenta. Detine in parteneriat compania Design Research, sub care produce pentru brandurile Tom Dixon si Artek.

Mai jos, cateva din cele mai renumite creatii ale designerulu britanic.

Canapeaua Bean:

Tom Dixon Corpuri de iluminat Beat Light, un trio format din trei piese diferite: Tom Dixon Bell Light: Tom Dixon Corpuri de iluminat din cupru: Copper ShadeTom Dixon The Pipes: Tom Dixon Scaunul S Clever: Tom Dixon Exemplu de sustenabilitate si design inteligent: scaunul din sarma marca Tom Dixon:Tom Dixon Scaunul Pylon: Tom Dixon Scaunul S: Tom Dixon Taburet din lemn si metal: Tom Dixon Void Lights: Tom Dixon

foto: 1, 2, 3, 4, 5, 6