Din Canada vine urmatorul exemplu de arhitectura contemporana pentru o casa in padure, iar de proiect s-au ocupat arhitectii de la La Shed Architecture.

Locuinta ocupa o mica bucata din terenul aflat la marginea padurii, la poalele unui versant. Cadrul natural este mirific, iar dorinta proprietarilor a fost de a avea o casa cat mai potrivita cu imprejurimile: ascunsa intre copaci, abia vizibila, usor de asimilat peisajului. Arhitectii au venit cu aceasta propunere: o constructie pe un singur plan, rectangulara, acoperita in lemn de cedru, care in timp va deveni gri si va confunda casa si mai mult in peisaj.

Volumul simplu, alungit al constructiei e puncta de perforatii sub forma unor retrageri in care sunt adapostite ferestrele. De mari dimensiuni si nealterate de nicio alta ornamentatie in afara marginii albe, acestea au in primul rand un rol functional: sa aduca la interior cat mai multa lumina. In al doilea rand, ferestrele sunt dispuse astfel incat sa „capteze” peisajele din jur si sa le incadreze pentru privirile dinauntru.

Interiorul e organiza in jurul bucatariei – camera centrala a casei din care pornesc pe cele doua directii celelalte functiuni: dormitoarele, camera de zi, locul de luat masa. De mentionat ar fi ca, datorita adoptarii formei rectangulare pentru constructie, fiecare camera are propria belvedere spre pantele si padurile din jur. Asadar, un artificiu simplu de constructie s-a dovedit a produce efecte exceptionale!

Abordarea e minimalista, iar aici ne referim atat la interioare, cat si la exterioare. Este totusi un minimalism care reuseste sa inspire caldura si familiaritate, poate si datorita faptului ca elementele de compozitie, putine la numar insa inspirate, au fost perfect alese pentru a crea atmosfera de camin.

Arhitectura contemporana pentru o casa in padure Arhitectura contemporana pentru o casa in padure Arhitectura contemporana pentru o casa in padure Arhitectura contemporana pentru o casa in padure Arhitectura contemporana pentru o casa in padure Arhitectura contemporana pentru o casa in padure Arhitectura contemporana pentru o casa in padure Arhitectura contemporana pentru o casa in padure Arhitectura contemporana pentru o casa in padure Arhitectura contemporana pentru o casa in padure Arhitectura contemporana pentru o casa in padure Arhitectura contemporana pentru o casa in padure

foto