Reorganizarea casei, dar nu la interior – sau nu exclusiv la interior. Despre asta e vorba aici, iar responsabili de proiect au fost arhitectii de la Gluck, care au avut delicata sarcina de a re-imagina un imobil vechi din New York.

Cladirea se afla intr-un cartier vechi din orasul american si respecta arhitectura locului – adica un stil pe care-l putem foarte bine numi „traditional urban”. Din fericire, nu a existat obligatia impusa de autoritati ca noul proiect sa pastreze intacta fatada, asa ca aceasta a fost inlocuita cu un perete cortina cu perforatii, astfel incat interioarele sa aiba suficienta lumina, pastrand in acelasi timp zonele ferite de ochii indiscreti din afara.

Insa modificarea cu adevarat radicala s-a petrecut la interior, unde vechea structura a fost regandita in detaliu. Astfel, impartirea originala, care crea coridoare si multe camere dispuse pe fiecare nivel, a fost inlocuita cu una mai relaxata si mai aerisita. Casa a fost practic golita pe dinauntru, iar in loc asezat un stalp de sustinere in jurul caruia se desfasoara locuinta propriu-zisa. Acesta este plasat in partea anterioara a casei, spre strada, astfel incat partea din spate sa fie ocupata de camere. Aceasta pozitionare are avantajul de a crea suficienta intimitate in fiecare din camere, in acelasi timp mentinand si un excelent iluminat natural.

Cam asa arata o sectiune prin noua locuinta:

Reorganizarea casei

Detaliu cu panoul care decoreaza (utilitar si estetic) fatada dinspre strada:

Reorganizarea casei

Camera de zi, luminoasa, cu ferestre mari orientate spre o straduta laturalnica:

Reorganizarea casei

Detalii ale fatadei dinspre strada principala:

Reorganizarea casei

Dormitorul are de asemenea ferestre mari, insa zonele de sticla alterneaza folosirea geamului sablat cu cel clar, astfel ca interioarele sunt protejate de privirile din afara:

Reorganizarea casei

Detaliu de fatada:

Reorganizarea casei

O portiune din biblioteca vasta care se intinde pe verticala pe toata inaltimea casei:

Reorganizarea casei

In sfarsit, bucataria, cu deschidere spre micuta curte din spatele casei:

Reorganizarea casei Reorganizarea casei

 

foto