Doza de arhitectura contemporana de azi vine de la AM.Architecture, cu o extindere a unei case edwardiene din North Fitzroy, Melbourne, Australia.

Ca sa fie cat mai limpede de ce e casa asta asa speciala, ar mai trebui sa subliniem un lucru: ca perioada edwardiana a marcat primii ani ai secolului XX, iar in  arhitectura, influenta s-a intins din 1901 pana prin 1914. Asadar, o distanta mare, din toate punctele de vedere, separa stilul edwardian de cel contemporan. Dar asta nu inseamna ca cele doua abordari nu pot comunica sau macar coexista pasnic intr-un spatiu comun:

Arhitectura contemporana

Incaperile sunt generos dimensionate si puternic scaldate in lumina naturala. Planurile deschise desfiinteaza limitele rigide dintre functiuni si spatii, iar trecerea de la o zona la alta se face foarte natural. Continuitatea e subliniata prin folosirea aceleiasi palete de culori pentru toate interioarele, iar unitatea e desavarsita de utilizarea sticlei pentru delimitarea diverselor spatii.

S-a folosit mult alb, ceea ce amplifica impresia de spatiu fluid si aerisit, dar si mult lemn – aluzie la perioada edwardiana si element care leaga cele doua abordari, altfel foarte diferite una de cealalta:

Arhitectura contemporana Arhitectura contemporana Arhitectura contemporana Arhitectura contemporana

Scara interioara e vedeta casei. Construita din elemente de o simplitate perfecta, se desfasoara in unghiuri neasteptate si aduce o nota de senzational acestui decor altfel destul de sobru:

Arhitectura contemporana

Dormitorul, asezat la etaj, e despartit de restul casei printr-un perete de sticla. Acesta izoleaza doar partial camera de dormit de zonele sociale  -asadar, din nou, fluidizare a spatiilor si comunicare continua:

Arhitectura contemporana
Arhitectura contemporana

Arhitectura contemporana

 

foto