Conceptul de casa in copac cu siguranta nu e nou. Arhitecti din diverse perioade si-au incercat talentul proiectand constructii inspirate din locuintele suspendate ale stramosilor nostri. De retinut ca ideea nu e noua, dar formele pe care le poate imbraca sunt multiple si adaptabile de la o perioada la alta. Este si cazul proiectului arhitectilor de la mmp Architects, numit simplu HP Tree House si premiat de Australian Institute of Architects (AIA).

arhitectura casa in copac

arhitectura casa in copac

Pornind de la o idee simpla – integrarea in peisaj a unei locuinte – arhitectii de la mmp au dezvoltat un proiect care sa se defineasca prin ambianta relaxata, structura simpla si eficienta, panoramare la 180 de grade si mai mult, autonomie crescuta si eficientizarea circulatiei luminii naturale si a curentilor de aer in interior. Rezultatul: o casa care rasare de-a dreptul dintre copaci, micsorand pe cat posibil distanta dintre interventia umana si natural.

Pentru a respecta conceptul de ‘casa in copac’, arhitectii au folosit un cadru de bare de otel care suspenda constructia la cativa metri de sol. Denivelarile din teren au fost modificate doar in mica masura, in esenta incercandu-se mularea cadrului de otel pe sol si nu invers. Pentru solidizarea platformei de la sol pe care se sprijina cadrul de otel, s-au folosit blocuri de piatra si lemn din zona. Materialele au fost dispuse astfel incat sa distribuie eficient greutatea peretilor. Alegerea a fost motivata si de un alt element cheie: mentenanta. Materialele amintite folosite la constructie nu necesita atentie speciala si sunt durabile in timp, fara a necesita interventii majore pentru intretinere.

arhitectura casa in copac

arhitectura casa in copac

Vorbind de intretinere si de autonomia casei: incalzirea se face prin panouri solare, ventilatia in timpul verii e ajutata de frunzisul abundent, iar in antotimpul rece caldura e retinuta la interior gratie exteriorului la care s-a folosit otel Colorbond, rame de aluminiu si structura galvanizata. In plus, au mai fost integrate materiale naturale din zona: lemn si piatra, usor de intretinut, dar  si expresive – lucru deloc de neglijat.

Din orice camera exista vedere spre padure, iar peretii de la interior au fost dispusi astfel incat sa delimiteze perspectiva spatial – si in mai mica masura vizual. Evident, exista si o platforma care permite vederea dincolo de intinderea impadurita – asta in caz ca ocupantilor casei li se va face dor de privelistea orasului.

arhitectura casa in copac

arhitectura casa in copac

casa in copac

arhitectura casa in copac

foto