O casa de vacanta despre care putem spune ca le are pe toate. Are fatade care te lasa cu gura cascata, e construita cu suficient bun-simt  pentru a nu cadea in inutilitate – forma de dragul formei, dar are si destul joc de imaginatie ca sa iasa din banal. In plus, poarta „suavul” nume de Sapi, care in indoneziana inseamna „vaci” – dar acest detaliu se pare ca nu face decat sa-i sporeasca farmecul.

Incepem cu numele: „sapi”, pentru ca pe terenul pe care azi se ridica mandra casa de vacanta pastea in voie o turma de vaci. Iar in Indonezia, vacile sunt pretuite si considerate semn al prosperitatii. Dau lapte, piele si carne, asa ca isi aduc aportul lor insemnat la economia si la bunastarea tarii.

Fara sa mai lungim vorba, la fel cum vacile egal prosperitate, vila=acelasi lucru.

Casa de vacanta

Arhitectura contemporana de zile mari + o nota din arhitectura traditionala: 

Casa de vacanta

Casa de vacanta

Trecand la lucruri mai serioase, vila Sapi e creatia arhitectului canadian David Lombardi si ilustreaza viziunea sa de „functiune inaintea formei”. Ca sa intelegeti mai bine despre ce fel de viziune e vorba, trebuie sa subliniem un lucru: ca la intrarea in complex, vizitatorul e intampinat de un panou pe care scrie „Stop making sense” – in romana s-ar traduce aproximativ prin „ce atata sens!”, adica odata ajuns in incinta ar trebui sa lasi imaginatia sa zburde pe campii si s-o lasi mai moale cu ratiunea.

Lucru care, de altfel, nu e deloc greu. Vila lui Lombardi pare a fi fost proiectata special pentru Alice din Tara Minunilor, careia i-am mai atribuit mai demult o casa. E construita din tot felul de forme insiruite intr-o succesiune uimitoare, care te lasa cu gura cascata la fiecare pas. Casa e o surpriza de la un cap la celalalt si pare ca nu respecta nicio regula – de fapt, respecta regula „stop making sense”.

Indemnul, vizibil de la intrare: 

Casa de vacanta

Casa de vacanta

Casa de vacanta

Forme curbe langa unghiuri ascutite: Lombardi n-a facut economie de imaginatie la proiectarea vilei Sapi 😀

Casa de vacanta

Pinocchio pazeste una din intrari: 

Casa de vacanta

Dormitorul. Betonul aparent, decorul cu pietre de la baza patului, plus sculpturile traditionale: mai mult decat joc de contraste, e o potrivire atent construita: 

Casa de vacanta

Casa de vacanta

O scara circulara neobisnuita intr-un dormitor la fel de neobisnuit: 

Casa de vacanta

Casa de vacanta

foto