O casa din fibrolit se poate dovedi cea mai buna alegere cand vine vorba de construirea unei locuinte temporare – ca o resedinta de vacanta, de exemplu.

Este si cazul unei familii din Noua Zeelanda, care si-a ridicat cu costuri reduse si in timp record o frumusete de casa de vacanta pe o insula, la malul oceanului si inconjurata de verdeata.

Dar mai intai sa stabilim ce este fibrolitul. Este un material de constructie compozit, realizat prin presare din deseuri vegetale fibroase, rumegus si talas, si legate cu un amestec mineral (liant). In prezent, fibrolitul este folosit mai ales ca izolator termic pentru pereti ori acoperisuri, insa in trecut a fost folosit pe scara mai larga la constructii.

Perioada sa de glorie a fost prin anii ’50, cand din fibrolit se construiau cartiere intregi de  case. In prezent, a devenit un material destul de exclusivist – in sensul ca rar il mai vezi folosit extensiv la constructii. In orice caz, in unele cazuri se poate dovedi o alegere inspirata – ca in cel de fata, de pilda.

Casa din fibrolit Casa din fibrolit Casa din fibrolit

Locuinta e plasata intr-un cartier vechi – cam de prin anii ’50 – cu case din fibrolit si look retro. Asa ca arhitectii (Parsonson Architects) au venit cu aceasta propunere: o casa pe doua niveluri, din fibrolit in culori tari, cu design care face legatura intre vechi si contemporan.

Casa este conceputa avand in minte simplitatea – atat functionala, cat si de design.

Casa din fibrolit Casa din fibrolit Casa din fibrolit Casa din fibrolit Casa din fibrolit Casa din fibrolit

foto