Asadar, vorbim din nou despre renovari cu un exemplu reusit: o cabana extinsa si adusa de la stadiul de ruina, la cel de casa moderna, perfect adaptata nevoilor unei familii.

Trebuie spus ca, in momentul inceperii lucrarilor, cabana era doar o cochilie de lemn goala, darapanata, un vechi adapost care necesita lucrari serioase de reabilitare. Mai mult, viitoarea locuinta urma sa fie extinsa si adaptata necesitatilor curente ale familiei care urma sa se mute aici – doua provocari serioase pentru arhitecti, ca sa nu mai vorbim de a treia: totul trebuia sa se incadreze intr-un buget fix, care permitea doar mici abateri.

Una peste alta, un proiect pretentios si dificil. Pe de o parte, trebuia conservat cat mai mult din cladirea originala. Cu detaliile autentice cu tot  – ceea ce nu e aproape niciodata un lucru usor, mai ales daca vrei sa te bucuri de tot confortul unei locuinte moderne. Pe de alta parte, modificarile in nota contemporana care urmau sa fie aduse cladirii trebuiau sa se impace cumva cu structura existenta. Pe scurt, rezultatul final urma sa fie  imbinare naturala intre arhitectura traditionala si cea contemporana.

Renovari

Renovari

Renovari

Pentru portiunea adaugata ulterior, arhitectii au venit cu o solutie inedita si eficienta: au imaginat bucata noua de casa ca o umbra a celei originale, aruncate peste deal in partea nordica. De altfel, cele doua parti sunt construite in maniera asemanantoare, asa ca e greu sa le separi una de cealalta.

Cat despre interventiile la vechea structura, acestea au tintit spre modernizare, dar nu spre transformarea radicala a fatadelor. De aceea, acoperisul, ferestrele sau alte imbunatatiri aduse la exterior au fost alese pentru astfel incat sa nu produca ruperea de traditie si de specificul locului.

Renovari

Nu acelasi lucru se poate spune si despre interioare. Acestea se departeaza  mult de amenajarile rustice – de fapt, pastreaza doar reminiscente ale stilului:

Renovari

Renovari

Renovari

Renovari

Renovari

foto