Stilul de design interior japonez e foarte usor de recunoscut: multe linii drepte, o simplitate eficienta a decorurilor, lipsa ornamentelor, un minimalism atent construit pentru a ilustra armonia si echilibrul. Nu in ultimul rand, stilul japonez isi ia inspiratia din natura, de unde si preferinta pentru materiale si culori organice, pentru lumina si spatii deschise.

Acestea fiind zise, e usor de observat ca intre stilul de amenajare japonez si cel contemporan exista numeroase asemanari. Fara pretentia de a epuiza subiectul, iata 7 principii care descriu in mare masura stilul de design interior japonez si exemple despre cum pot fi acestea folosite pentru crearea unor decoruri contemporane:

1. Flexibilitatea

Amenajarile in stil japonez pun mare pret pe flexibilitate. Camerele sunt alcatuite astfel incat sa fie multi-functionale si sa uzeze in mod optim de spatiu, iar in plus, acestea pot fi usor reconfigurate pentru a raspunde nevoilor de moment ale locatarilor. Piesele pliante de mobilier, de exemplu, sunt folosite de japonezi din cele mai vechi timpuri. Inutil sa mai spunem cat de utile sunt acestea in spatiile mici si cat de mult ne usureaza viata.
In orice caz, o idee trebuie retinuta: ca stilul de design japonez pune foarte mare pret pe latura practica a lucrurilor. Camerele sunt spatii in care iti desfasori activitatile de zi cu zi, asa ca trebuie sa raspunda in primul rand principiului utilitatii.

design interior japonez

2. Intimitatea

Shoji – asa se numesc panourile din hartie folosite de japonezi la impartirea spatiilor interioare ale casei. Acestea lasa lumina sa patrunda, dar blocheaza privirile din afara si ofera oarecare intimitate. In amenajarile contemporane panourile shoji nu apar prea des, insa ideea de a delimita zonele casei folosind panouri transparente ori semi-opace, care se pot muta dupa preferinte, e aplicata din plin in designul contemporan. Panourile shoji au fost inlocuite cu peretii vitrati ori cu usile glisante, insa principiul e, in esenta, acelasi.

design interior japonez

design interior japonez

3. Materiale naturale

Atat in amenajarile traditionale japoneze, cat si in cele de data recenta, influentate de cultura japoneza, exista preferinta clara pentru materiale naturale: piatra, lemn – mai ales bambus -, matase, impletituri de orez etc.

design interior japonez

design interior japonez

4. Simplitatea

Daca in decorurile eclectice ai impresia ca te coplesesc obiectele, intr-un decor asiatic economia formelor imprima spatiului un simt al echilibrului si armoniei. Camerele japoneze sunt linistitoare si calme – nu degeaba ceremonia de servire a ceaiului s-a nascut in astfel de spatii, nu intr-un decor rococo agitat si luxuriant!

design interior japonez

design interior japonez

5. Culori discrete, delicate

Interioarele japoneze folosesc din plin materiale naturale la constructia spatiilor, asa ca acestea se coloreaza in nuantele respective de bambus, impletituri de orez, hartie, lemn ori piatra. In interioarele japoneze traditionale se mai folosesc adesea combinatii de alb-negru, insa variantele contemporane ale stilului nu exclud folosirea unei palete coloristice mai indraznete, pentru a accentua nota de actual.

design interior japonez

design interior japonez

design interior japonez

6. Lumina difuza

Lumina inunda egal camera – efectul e obtinut cu ajutorul panourilor shoji, folosite si pentru delimitarea spatiilor.

Panourile shoji in versiune contemporana pot fi facute din sticla – avantajul e ca acestea ofera si izolare fonica, nu numai vizuala.

design interior japonez

design interior japonez

design interior japonez

7. Geometrie

 Aici nu sunt prea multe de spus. Spatiile sunt construite folosind un minim de elemente vizuale – mai ales linii si unghiuri drepte, evidentiate prin contraste puternice – atent imbinate astfel incat rezultatul final sa fie o constructie geometrica admirabila, atat ca forma, cat si ca efect.

Decorurile japoneze iau din natura, ca inspiratie, culori si cateva elemente – plantele, de exemplu, nu lipsesc -, dar imprumutul se opreste aici. In natura nu intalnesti prea multe forme geometrice rectilinii – in arhitectura interioara si exterioara japoneza, insa, linia dreapta e elementul principal folosit la constructia spatiilor.

design interior japonez

foto: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7