Cand vorbesti de arhitectura moderna si pui in acelasi context doua materiale traditionale, lemn si piatra, atunci cel mai probabil rezultatul va fi o constructie care se afla la confluenta dintre vechi si nou, tehnologie avansata si tehnica straveche. In cel mai rau caz, rezultatul va fi de un kitsch fenomenal – multi inca asociaza notiunea de „rustic” cu tone de lemn, de parca gestul de a despaduri trei hectare de teren ar produce ca prin farmec minuni arhitectonice. La fel cand spui „arhitectura eco” – daca e nevoie sa transformi in desert o intreaga suprafata verde, atunci cat de ecologica mai e toata initiativa ta?

Sa vorbim, insa, de cazuri fericite.

Locuinta pe care o analizam aici a fost construita in Colorado, SUA, dupa principii din arhitectura verde. Pentru ca termenul spune ceva unora si cu totul altceva altora, ar trebui sa specificam ca arhitectii responsabili de aceasta lucrare nu au considerat oportun sa taie 2 paduri ca sa construiasca o casa. Cu alte cuvinte, ecologia din constructie e aplicata in moduri mai prietenoase cu mediul.

De asemenea, e o locuinta rustica, dar nu face abuz de lemn si piatra si nici nu inghesuie busteni intregi intr-un decor care se vrea a fi sofisticat, dar nu reuseste decat sa semene cu vechile locuinte ale ciobanilor.

Dar sa ne intoarcem la oile noastre! Casa de mai jos e un exemplu bun de cum ar trebui sa arate o casa cu lemn si piatra, in stil rustic si folosind principii din arhitectura moderna.

Arhitectura moderna

Arhitectura moderna

Arhitectura moderna

Sa vorbim de partea eco: locuinta e construita folosind lemn reconditionat. O bila alba de la noi!

Are panouri fotovoltaice plasate pe acoperis si geamuri destepte care limiteaza pierderile de caldura. Este orientata in asa fel incat fiecare latura a casei primeste lumina solara in orice anotimp, chiar si iarna. In plus, temperatura e mentinuta la un nivel optim datorita zidului verde de copaci de jur-imprejurul casei – asta inseamna interioare racoroase vara si calduroase in perioadele reci din an.

Podelele si tavanele contribuie de asemenea la izolarea termica superioara, iar peretii – o combinatie de suprafete vitrate si suprafete din zidarie – sunt, evident, adaptati pentru a eficientiza „respiratia” casei. Adica: reglare optima a temperaturii la interior, pierderi mici de caldura, camere care se racesc si se incalzesc in functie de conditiile meteo.

Arhitectura moderna

Arhitectura moderna

Arhitectura moderna

Arhitectura moderna

E usor de tras concluzia ca aceasta constructie este mult mai desteapta decat pare. Pana la urma, asta inseamna arhitectura moderna: preocupare pentru functiune, atentie la detalii, accent pe dotarile tehnice si abia apoi grija pentru estetic. Nu ca aceasta casa nu ar fi estetica – fara-ndoiala ca este, insa frumusetea vine pe locul doi, dupa inteligenta.

Ca-n viata, nu?

Arhitectura moderna

Arhitectura moderna

Arhitectura moderna

Arhitectura moderna

Arhitectura

Arhitectura lemn si piatra

Arhitectura lemn si piatra

Arhitectura lemn si piatra

Arhitectura lemn si piatra

Arhitectura lemn si piatra

foto