Casa contemporana despre care vorbim azi este creatia studioului Seferin Arquitectura si a fost construita in 2011, in Brazilia. Masoara 360 de metri patrati si are doua niveluri, accentuate vizual prin dispunerea decalata, dar si prin constructia fatadelor. In acest fel sunt separate functiunile casei: zonele sociale la parter, cele personale la etaj.

Casa contemporana

Casa contemporana

Casa contemporana

Casa contemporana

Primul nivel e compus in mare parte din pereti vitrati. Aici sunt compartimentate spatiile cu functiuni sociale: livingul, locul de luat masa, bucataria. Zonele sunt semnalate ca atare prin folosirea sticlei – material care permite privirea nestingherita de la exterior la interior si invers, si in acelasi timp leaga spatiile din imediata vecinatate a casei (veranda, gradina) de cele dinauntru.

Etajul e ocupat de dormitoare, asa ca aici s-a folosit sticla in mai mica masura. In plus, volumul superior a fost asezat perpendicular pe primul pentru a crea suficient spatiu de retragere pentru dormitoare.  Terasa astfel rezultata e amenajata si folosita ca atare si are dimensiuni apreciabile:

Casa contemporana

Casa contemporana

Casa contemporana

De interioare s-a ocupat aceeasi firma de arhitectura care a conceput si proiectul de casa. Asa ca exista o continuitate intre acestea si exterioare.

Comunicarea inauntru-afara e vizibila in primul rand – sau cel mai vizibil – prin prisma materialelor de constructie folosite: caramida, beton si lemn.

Poate cel mai evident exemplu de comunicare directa, nemediata intre exterior si interior e semineul. Acesta se intinde simetric pe cele doua parti ale aceluiasi perete, ca doua obiecte identice asezate spate in spate. Focarul din sticla e aproape invizibil de la distanta, ceea ce creeaza iluzia ca peretele a fost complet inlaturat, iar intre afara si inauntru nu mai exista nicio bariera:

Casa contemporana

Tavan din beton aparent, a carui raceala e echilibrata prin prezenta calda a culorilor pastelate si prin alternarea de zone placate cu lemn si caramida:

Casa contemporana


Casa contemporana

Casa contemporana

Casa contemporana

Spatiile interioare sunt atent construite, insa nu fac abuz de precizie geometrica si nici nu respecta reguli sfinte de design interior (in ghilimele fie zis, pentru ca si aici, singura regula e ca nu exista nicio regula). Mai degraba, interioarele sunt relaxate si destul de permisive – atat din punct de vedere conceptual, cat si stilistic. Compozitiile nu respecta un tipar anume, dar sunt ajustate pentru a crea continuitatea interior-exterior de care am vorbit mai sus.

Casa contemporana

Casa contemporana

foto