Exemplificam inca o data arhitectura contemporana cu o constructie din Coreea de Sud, numita de creatorii sai „casa cioplita” – desi la prima vedere s-ar parea ca nu e niciun motiv care sa justifice alegerea. Nu e vorba de o constructie cioplita de-a dreptul in lemn sau in piatra  – ci una care se muleaza dupa terenul pe care e construita, dar si dupa imprejurimi. O casa care isi ajusteaza fatadele in functie de ambient.

Astfel, fatada principala da intr-un capat de drum, in vreme ce fatada opusa e orientata spre o sosea aglomerata. Doua ipostaze total opuse, asadar. Mai departe: privita dintr-un unghi, cladirea e asezata intr-o fundatura. Din alt unghi, vine in prelungirea unui nou cartier de case cu arhitectura in stil englezesc. In sfarsit, dintr-o a treia directie, casa se invecineaza cu cladiri a caror arhitectura contemporana lasa suficienta libertate de exprimare creatorilor sai.

Toti acesti factori si-au spus cuvantul atunci cand s-a decis construirea fatadelor: trebuiau sa fie destul de conservatoare pentru a nu crea o ruptura cu restul spatiului construit, dar in acelasi timp suficient de diferite pentru a marca acel capat de drum – si inceput de teritoriu nou.

Arhitectura contemporana

Arhitectura contemporana

Arhitectura contemporana

Arhitectura contemporana

Arhitectura contemporana

Constructia e asezata pe un teren inclinat, cu o diferenta de nivel de 3 metri de la o fatada la cealalta.

Arhitectura contemporana

Spatiile interioare sunt ordonate in jurul unei spirale centrale, ai carei pereti curbati se opun fatadelor cu unghiuri ascutite (de aici si numele de „casa cioplita”):

Arhitectura contemporana

Arhitectura contemporana

Aceasta opozitie a formelor – curb si drept, ascutit si rotund – e vizibila la fatade inclusiv prin alternarea zonelor deschise cu cele inchise. Ferestrele, de mari dimensiuni, alterneaza cu peretii plini, imbracati in sindrila. Contrastul nu e numai intre deschis-inchis, ci si intre vechi si nou:  Arhitectura contemporana

Dormitorul si diferenta de nivel a terenului, marcata cu trepte:

Arhitectura contemporanaArhitectura contemporana din vecinatati:

Arhitectura contemporana

Arhitectura

foto