Arhitectura are mereu un scop, asta o stie oricine. Creeaza forme in care traim. Dar uneori le creeaza special pentru anumite nevoi clar exprimate – si atunci putem spune ca arhitectura vine sa raspunda unor nevoi care nu sunt neaparat de prima necesitate, insa raman nevoi. E si cazul casei de care vorbim azi.

A fost construita cu un scop bine determinat: pentru a servi ca locuinta unei persoane in varsta. In varsta, dar dornica in continuare de a trai inconjurata de lucruri frumoase, intr-o casa moderna cu arhitectura contemporana, dar care, intai de toate, sa fie usor de intretinut.

De altfel, aceasta din urma conditie a fost cea la care atat arhitectii, cat si viitoarea locatara, au tinut cel mai mult. Problema cu casele moderne, cu multa sticla si in care designul de interior minimalist impune pastrarea unei ordini si a unei curatenii impecabile, e ca sunt destul de greu de intretinut. Acest lucru a fost semnalat arhitectilor de la Munoz Arquitectos de catre clienta in varsta, cu dorinta clar exprimata de a primi un proiect de casa care sa-i usureze viata.

Iar acestia au venit cu propunerea de fata: o constructie cu volumetrie simpla, ridicata cu materiale ce nu necesita ingrijiri speciale, cu fatade ajustate la scara mai redusa (comparativ cu locuinta anterioara a clientei, care probabil era dimensionata mai generos) si cu deschideri largi spre gradina interioara.

Arhitectura

Arhitectura

Arhitectura

Arhitectura

Casa e gandita ca o insiruire de  module ce masoara fiecare 4.50 metri pe fiecare latura si dispuse in linie dreapta. Fatadele sunt orientate asa incat casa sa fie bine ventilata tot timpul anului si sa primeasca suficienta lumina naturala pe parcursul zilei. Totodata, a trebuit respectata dorinta clientei de a miscora suprafetele vitrate – care, intr-adevar, creeaza camere luminoase, dar sunt greu de intretinut.

Parterul a fost gandit ca o succesiune de camere care comunica direct intre ele. Livingul spatios e delimitat de bucatarie printr-un paravan care  separa cele doua spatii doar partial. De fapt, delimitarea e doar vizuala – paravanul nu se uneste cu plafonul, insa e suficient de inalt pentru a crea intimitate in fiecare din cele doua spatii.

Arhitectura

Arhitectura

Arhitectura

Arhitectura

Cat despre finisaje, acestea au fost alese pentru valoarea lor practica in primul rand: sa fie usor de pastrat in stare buna. Evident ca nu orice material s-ar fi potrivit – asa cum am spus, proprietara tine la latura practica a lucrurilor, dar nu o separa de cea estetica. Una peste alta, alegerea cea mai fireasca s-a dovedit a fi piatra.

Avem mai multe tipuri de piatra, insa cea mai spectaculoasa, vedeta casei, sa spunem asa, e varietatea numita Rajuela. A fost folosita la imbracarea peretilor si trebuie sa recunoastem ca este elementul de surpriza din aceasta constructie. Creeaza textura, temperatura, culoare si, nu in ultimul rand, atitudine:

Arhitectura

Arhitectura

Arhitectura

Arhitectura

Arhitectura

foto