Avem doua povesti despre lemn reconditionat in acest articol. Una cu Sandy, uraganul care a maturat de curand coasta nord-estica a Statelor Unite, iar cealalta cu niste olandezi plini de imaginatie.

Prima: designerii din New York au pus la cale o initiativa prin care obiectele lasate in urma de uraganul Sandy sa fie reconditionate si transformate in obiecte de arta sau in piese de mobilier. Sau si una si alta, daca e posibil – si a fost. Cele mai reusite obiecte au fost puse in vanzare, iar banii, donati fondurilor de ajutor pentru victimele uraganului Sandy.

Colectia de obiecte s-a numit, sugestiv, „Après Collection” – pe romaneste, „colectia de dupa” sau, in fine, „colectia post-(uragan)”.

Au iesit cateva piese interesante si practice. In imaginea de sus, de exemplu, apar obiecte de vesela facute din bucati de material reconditionat. Valoarea lor e in primul rand estetica, dar ce e mai important, e ca banii obtinuti din vanzarea lor s-au dus catre cineva care a avut nevoie de ei – si care, cel mai probabil, a ramas fara vesela proprie dupa uragan.

Mai jos, alte obiecte din lemn si diverse bucati de material, toate recuperate dupa dezastru si reinviate sub forma unor lucruri utile si frumoase:

Lemn reconditionat

Lemn reconditionat

Am mai zis ca sunt frumoase? 😀 Si cand te gandesti ca sunt facute din bucatele trecute prin furia uraganului…

Lemn reconditionat

Lemn reconditionat

Lemn reconditionat

A doua poveste e mai vesela si ii are in centru pe olandezii de la studioul de design Usuals.

Acestia au gasit o cale originala si practica de a reconditiona bucati intregi de lemn care, altfel, ar fi ajuns direct pe foc:

Lemn reconditionat

Lemn reconditionat

O idee pe cat de simpla, pe atat de eficienta, nu?

Olandezii au luat bucatile de lemn si le-au sculptat pentru a putea fi refolosite ca tavi, suporturi de fructe, farfurii, boluri. Proiectul lor a avut succes deplin. Pe site-ul lor, o buna parte din cele 39 de obiecte din lemn au fost deja vandute – si nu le-au dat deloc ieftin: intre 100 si 285 de euro bucata.

Lemn reconditionat

Lemn reconditionat

Lemn reconditionat

Dupa cum e lesne de observat, lemnul nu a fost deloc cosmetizat. Imperfectiunile, partile rugoase, asperitatile si crapaturile au fost lasate la locul lor. Nu a fost dat cu lac, nu i-au fost aduse alterari. Lemn natural 100%, tratat cu respect si cu consideratie pentru particularitatile lui de la mama natura, in buna traditie contemporana!

Lemn reconditionat

Lemn reconditionat

Despre lemn reconditionat am mai scris si aici.

foto: 1, 2