Dieter Rams e o legenda in viata a lumii designului, asta deja e o realitate pe care nimeni nu o mai contesta. Este omul care a influentat masiv designul industrial in secolul XX, in principal prin munca sa ca sef al departamentului de creatie de la Braun. A lucrat la producatorul german de electronice din 1955 si pana la pensionare, in 1998, rastimp in care a proiectat sute de produse de larg consum.

Influenta sa nu poate fi separata de stadiul actual al designului, iar printre cei care s-au recunoscut puternic modelati de gandirea lui Rams se numara si Jonathan Ive, seful departamentului de design de la Apple. Ca exemplu, priviti acest radio portabil T3 proiectat de Dieter Rams in ’60 si comparati-l cu iPod de la Apple – asemanarile sunt izbitoare si deloc intamplatoare. Ive s-a declarat devotat principiilor de design formulate de Dieter Rams – la randul  sau, acesta din urma a recunoscut de curand ca Apple e singura companie al carei design ii e pe plac.

Dieter Rams

 

„Less but better”, mai putin dar mai mult, este una din frazele preferate ale lui Rams – si cea care ii surprinde poate cel mai bine modul de a transpune designul in forma.

Iata cele 10 principii de design ale lui Dieter Rams:

1. designul bun e inovativ. Aduce progres, creeaza noi posibilitati de avansare.

2. designul bun face un produs util. Iar produsul e cumparat nu numai pentru a satisface cerintele de ordin practic, ci si nevoile estetice si chiar psihologice ale cumparatorului.

3. designul bun e estetic. Estetica merge mana-n mana cu latura practica, din toate punctele de vedere. Util inseamna aici si bine executat – estetic, adica de calitate.

4. designul bun face un produs usor de inteles. Ceea ce vrea sa spuna ca designul eficient face un produs usor de folosit, ii clarifica instantaneu functiunile, functiile  – adica, in termeni mai actuali, e intuitiv.

5. designul bun e discret. Produsele nu sunt ornamente, si nici n-ar trebui sa fie asa. Ele sunt unelte in primul rand. Designul lor ar trebui sa fie, asadar, mai degraba neutru si redus la minim.

Dieter Rams Dieter Rams Dieter Rams

6. designul bun e onest. Nu face ca un produs sa para mai inteligent decat e, mai dotat sau mai valoros – cu alte cuvinte, nu manipuleaza cumparatorul si nu-i promite acestuia lucruri pe care produsul nu le poate indeplini.

7. designul bun dureaza mult. Te poti baza pe el, dar mai mult de-atat: nu se demodeaza, e in afara tendintelor trecatoare ale modei.

8. designul bun e desavarsit pana la ultimul detaliu. Nimic nu e intamplator cand vine vorba de un design reusit – iar atentia se imparte in mod egal pana la cele mai mici detalii. Un fel de a spune ca lucrurile de calitate se vad dupa atentia acordata detaliilor.

9. designul bun e prietenos cu mediul. Mai ales in ziua de azi, aceasta conditie ar trebui sa fie scrisa cu majuscule si aplicata de toti designerii. Dieter Rams completeaza: designul bun conserva resursele si micsoreaza poluarea fizica si vizuala pe durata intregului ciclu de viata al unui produs. Genial exprimat!

10. designul bun e cat mai putin design. Adica: less but better/ less and more – mai putin si mai bine, mai putin inseamna mai mult. Designul bun ar trebui sa concentreze aspectele esentiale ale unui produs, iar rezultatul final sa fie un obiect pe care sa-l privesti si sa-l folosesti cu placere. Puritate, simplitate, cam asta rezuma filozofia lui Dieter Rams.

Dieter Rams Dieter Rams Dieter Rams Dieter Rams Dieter Rams Dieter Rams Dieter Rams Dieter Rams Dieter Rams Dieter Rams Dieter Rams Dieter Rams

foto: 1, 2, 3, 4, 5, 6