Dupa atatia nordici, era timpul sa studiem si un profil de designer mai de la sud. Gio Ponti a creat in perioada modernista, incepand cu anii ’20 ai secolului trecut, si pana la moartea sa, in 1979. A trait si a lucrat in Italia, impunandu-se drept unul din cei mai de seama designeri, arhitecti si publicisti ai tarii sale, dar si ca important nume in arta mondiala.

Desi, ca profesie, Ponti a fost arhitect, cele mai cunoscute lucrari ale sale sunt in domeniul designului. In speta, designul industrial l-a fascinat si i-a influentat masiv modul de a privi lumea, de a-si gandi si pune in aplicare ideile. „Industria e stilul secolului XX, modul sau de creatie”, scria Ponti la scurt timp dupa castigarea premiului pentru design de la prestigioasa Paris Expo, in 1925.

Iar acestui stil industrial si-a dedicat urmatorii ani de creatie activa.

Insa Ponti nu s-a limitat numai la munca de proiectare. In 1928 a lansat revista Domus, care mai apare si azi, iar in 1941 infiinteaza o alta publicatie in domeniul arhitecturii si designului: Lo Stile.

De-a lungul indelungatei sale cariere, a primit numeroase recunoasteri, atat din partea publicului, cat si din partea unor institutii onorabile. In 1934 a primit titlul de Comandant al Ordinului Regal Vasa, iar in perioada urmatoare reputatia sa e intregita cu medalii si premii de la Accademia d’Italia si de la Paris Academie d’Architecture. Tot ca recunoastere a rolului sau in design, London Royal College of Art ii decerneaza un doctorat onorific.

Fara sa mai lungim vorba, iata cateva din cele mai cunoscute creatii ale sale:

Profil de designer

Cabinetul suspendat: se prinde in perete si se sprijina suprarealist pe un singur picior elegant din metal:

Profil de designer

Scaunul Dormitio Poltrona:

Profil de designer
Profil de designer

Una din camerele hotelului Parco dei Principi din Sorrento, pe care Gio Ponti l-a decorat in intregime. Hotelul pastreaza si azi designul original al maestrului – evident, unele piese au fost reconditionate sau refacute, insa mai exista camere care pastreaza obiectele autentice din anii ’60:

Profil de designer

Lampa Bilia, celebra creatie a lui Ponti. Contemporana azi, contemporana si acum 50 de ani.

Profil de designer

Cadru de pat proiectat de Gio Ponti:

Profil de designer Profil de designer Profil de designer

Scaunul 962:

Profil de designer

Superleggera, de departe cea mai cunoscuta piesa a lui Ponti. La vremea lansarii sale, in 1957, reclamele la Superleggera infatisau un copil ori o femeie tinand intr-o singura mana un astfel de scaun. Concluzia era ca, in ciuda dimensiunilor sale absolut normale, Superleggera este extrem de usor – ca un fulg – , dar totodata rezistent si fiabil.

Profil de designer

Un alt cabinet cu sertare proiectat de Gio Ponti.
Influenta daneza e evidenta.

Profil de designer

foto: 1, 2, 3,