Finn Juhl e unanim recunoscut drept parintele designului danez, adica cel care a deschis lumii apetitul pentru ceea ce va ramane in istorie drept „Danish Modern”.  Acest lucru se intampla prin anii ’30 si inceputul anilor ’40, moment in care arhitectul si designerul Finn Juhl cunoaste succesul in America.

Una din cele mai celebre lucrari ale sale este scaunul numit sugestiv „The Chieftain Chair” din 1949. Nu numai forma sa sculpturala a facut valuri in epoca, ci si ideea lui Juhl, pusa aici in practica, de a separa spatarul de sezut si de a crea o forma aproape plutitoare, supla si dinamica:

Finn Juhl Finn Juhl

 

La fel de cunoscut este si Scaunul Pelican, cu un design organic inspirat de arta modernista de la inceputul secolului XX. In ciuda faptului ca  a fost prima data fabricat acum aproape 75 de ani, ramane la fel de contemporan ca in zilele sale de inceput:

Finn Juhl

46 Sofa a fost proiectata in 1946 pentru o mica firma de mobilier, Carl Brorup. La acea vreme, Finn Juhl era inspirat de lucrarile lui Picasso si Henry More.

Finn Juhl

Spre deosebire de piesa de mai sus, urmatoarea, numita simplu 57 Sofa dupa anul creatiei sale, 1957, nu a cunoscut decat tarziu succesul. Din nou, inclinatia lui Finn Juhl pentru forme sculpturale e evidenta aici:

Finn Juhl

 

Scaunul 109 a fost proiectat inj 1946. Are un design suplu, elegant, eficient, cu o economie geniala a formelor:

Finn Juhl

 

Baker Sofa, usor de recunoscut dupa spatarul impartit in doua:

Finn Juhl

 

Un birou proiectat de Finn Juhl, ce respecta de asemenea un principiu caruia maestrul i-a fost credincios toata cariera: acela de a separa elementele pentru a crea senzatia de spatiu. „Golurile sunt si ele spatii”, dupa cum spunea insusi Juhl. Aceasta viziune s-a materializat in forme care par sa pluteasca deasupra materiei, in obiecte sinuoase, aproape fluide.

Finn Juhl

Spuneam intr-un articol precedent ca un alt designer danez celebru a fost influentat puternic de arta lui Finn Juhl. E vorba de Arne Vodder, iar influenta primului asupra acestuia din urma e vizibila la unele lucrari, cum ar fi comodele cu panouri colorate. De imitatie nu poate fi vorba, insa comparand lucrarile celor doi, e interesant de observat evolutia designului.

Canapea cu doua locuri:

Finn Juhl

 

Scaunul 45:

Finn Juhl

 

 

Poet Sofa:

Finn Juhl

Wall Sofa este un model de canapea care se monteaza pe perete. Piesa a fost proiectata si realizata in anul 1960 pentru Muzeul de Arte Decorative din Trondheim, Norvegia, unde Finn Juhl a fost invitat sa decoreze o camera intreaga cu creatiile sale:

Finn Juhl

 

foto: 1, 2, 3, 4, 5