Martino Gamper, designerul britanic de origine italiana, vine cu o colectie noua compusa din 8 piese de mobilier – printre care si reinterpretari, zice el, ale colectiei „Metamorfoze” de la Moroso, despre care am scris si noi aici.

Ce a facut Gamper? A luat elemente, influente, stiluri si accente de la diversi designeri, si le-a topit intr-o noua forma. Gamper spune despre lucrarile sale ca sunt colaje – noi zicem ca sunt niste piese reusite care ar trebui sa umple camere locuite de oameni, si nu sali de expozitie.

Pentru cei care vor sa stie detaliile tehnice (desi banuim ca nu sunt prea multi, dar oricum… ;)): pe structurile din otel si lemn, Gamper a venit cu invelisuri moi, din spuma. Formele organice au fost obtinute turnand materialul poros intr-o matrita, dupa modelul turnarii otelului. Peste corpul de mobila astfel obtinut a fost pusa apoi haina – invelisuri colorate care seamana cu quilt-urile. Et voila!

Intentia lui Gamper a fost aceea de a aduce reinterpretari la piese cunoscute. Dar si asta e tot o forma de creatie. Iar rezultatele sunt tot produse nou-noute! Asta, ca sa nu mai spuna nimeni ca in zilele noastre nu se mai inventeaza nimic, totul e copiat dupa moda anilor trecuti. Nimic mai neadevarat.

Ne reinventam tot timpul, plecand de la lucruri stiute, scoatem la lumina creatii originale si actuale. Si daca tot e sa dam Cezarului ce-i al Cezarului, trebuie s-o spunem si pe-asta: ca in zilele noastre se creeaza mult mai mult decat „inainte”. O fi de vina globalizarea asta? 😀

Reinterpretare dupa canapeaua lui ron arad, „victoria& albert”: 

Martino Gamper Martino Gamper Martino Gamper

Incursiuni in lumea formelor organice, via Gamper: 
Martino Gamper

Martino Gamper Martino Gamper

Canapeaua inflorita, asa cum o vede  Gamper: Martino Gamper Martino Gamper Martino Gamper Martino Gamper Martino Gamper Martino Gamper

foto