Despre Sam Maloof se vorbeste ca despre un magician al lemnului. Desi el insusi nu s-a considerat decat un umil mestesugar, lucrarile sale demonstreaza ca a stapanit arta modelarii lemnului ca un artist desavarsit.
A trait si a creat in California si este considerat unul din pionierii miscarii mestesugaresti din America mijlocului de secol XX. Lucrarile sale au influentat major arta moderna, la fel cum la inceputul anilor 1900 miscarea daneza a schimbat definitiv cultura vizuala.
Maloof a fost un autodidact. Si-a insusit total lucrul cu lemnul, a inteles cum traieste fibra lemnoasa, i-a perceput numeroasele metamorfoze in timp, si astfel a reusit sa redea materiei dure sinuozitati sculpturale. Piesele sale sunt opere de arta in toata puterea cuvantului, dar cu toate acestea, Sam Maloof spunea tot timpul despre sine ca nu este decat un lucrator in lemn, un simplu truditor cu mainile.
Iata cateva vorbe ale lui Sam Maloof care credem ca-i surprind cel mai bine spiritul artistic si modul de gandire:
[blockquote width=’90’]
Cata vreme vor fi oameni care nu au uitat cum sa lucreze cu propriile maini, mestesugaritul va continua sa-si raspandeasca lumina plina de speranta care ne-a insotit inca de la inceputurile civilizatiei.
[/blockquote]
[blockquote width=’90’]
Daca arta creeaza frumusete care dainuieste, atunci aceasta se regaseste in obiectele cu valoare utilitara create de oameni care au constientizat care sunt acele materiale, culori, forme si suprafete care plac ochiului si trupului – frumusetea lor strabate timpul, se amplifica si devine mai blanda cu trecerea timpului.
[/blockquote]
[blockquote width=’90’]
Mare parte din munca facuta in ziua de azi nu are suflet. Poate ca tehnica atinge perfectiunea, dar cu toate astea e lipsita de viata. Nu are suflet. Eu sper ca mobila facuta de mine sa aiba un suflet al ei.
[/blockquote]
[blockquote width=’90’]
Ne minunam in fata masinariilor, si totusi nimic nu a fost proiectat sau realizat, si nici nu va fi vreodata, care sa egaleze minunatia mainilor omenesti. Elementul de surpriza sau emotia pe care lucrul facut de mana omului il pot avea, obiectele facute de masina nu le au; ele nu lasa loc pentru schimbare.
[/blockquote]
Element de imbinare care face ca piesa sa para realizata dintr-o singura bucata. Maloof a perfectionat aceasta tehnica, folosita si azi de multi mestesugari ai lemnului:
Una din cele mai cunoscute piese ale sale, scaunul care pare facut dintr-o singura bucata masiva de lemn. In realitate, e format din imbinari de diferite forme si dimensiuni, greu de detectat:
Sam Maloof in atelierul sau:
Balansoarul lui Sam Maloof, piesa deja clasica:
In fundal, bucati de lemn folosita la imbinari. Maloof facea o schita a obiectului pe care urma sa-l creeze, apoi il demonta mental in piese componente. Acestea erau decupate in lemn, unite intre ele, iar la final, ca prin magie – adica munca, arta, iar munca – iesea obiectul finit.