Vedem din nou cum se renoveaza o casa – mai bine zis, cum se face saltul de la vechi la actual.  Acum o saptamana scriam despre o poveste asemanatoare, cu o cladire careia i se potriveste zicala „afara-i vopsit gardul, inauntru leopardul” – aici. De data aceasta, eroii povestii de fata sunt arhitectii de la Personal Architecture, o firma olandeza care s-a ocupat de acest proiect localizat in Haga.

Se repeta totusi un tipar pe care l-am intalnit si data trecuta – si care n-ar trebui sa mire pe nimeni, vedem imediat ce si cum. Despre ce e vorba: o casa istorica, dintr-un cartier vechi al orasului Haga. Asa cum e de asteptat, exista obligatia impusa de oficialitati de a pastra intacta fatada dinspre strada a cladirii. Am vazut in articolul mentionat mai sus ca asemenea conditii nu sunt raritati intr-o tara civilizata – ne-am dori sa vedem ceva asemanator si la noi.

Revenind: cladirea istorica trebuie conservata la exterior – sau cel putin fatada dinspre strada trebuie pastrata. Zis si facut. Ce s-a intamplat insa cu restul cladirii e interesant. Pentru ca arhitectii au regandit intreaga structura interioara si au daruit casei o noua fatada – e vorba de cea care da in curtea interioara si asupra careia nu planau obligatii fata de zestrea istorica a locului.

Asa a rezultat acest minunat melanj de arhitectura veche si contemporana, o casa primitoare si calda, frumoasa, practica.

Asadar, avem mai jos fatada dinspre strada. De fapt, imposibil de deosebit de restul cladirilor, daca nu stii din capul locului care e constructia cu pricina:

Cum se renoveaza…si fatada care da in curte, remodelata si contemporana:

Cum se renoveaza

In sfarsit, ajungem si la „cum” – cum s-a ajuns la actuala forma si structura a cladirii. In primul rand, trebuie spus ca proiectul a presupus lucrari ample de reconstructie. Intreaga structura a trebuit consolidata, proces care a presupus initial inlocuirea unei parti a ei. Asa s-a ajuns la ideea de a duce mai departe procesul de renovare, primul pas fiind inlocuirea fatadei cu un perete din sticla care acopera toate nivelurile.

Cu sticla de sus pana jos, interiorul casei e dintr-o data expus privirilor. Asa ca modificari suplimentare au fost operate pentru ca ansamblul sa capete coerenta. O structura metalica a fost adaugata, iar podelele detasate de fatada, lucru care a dus la crearea unui spatiu vid ocupat de o scara in spirala. Drept urmare, interioarele sunt acum mai bine luminate, iar din exterior toata constructia arata fabulos – ceea ce nu-i de neglijat.

Circulatia interna a fost de asemena regandita. Au fost adaugate noi camere, asa cum se vede din sectiunea de mai jos. Una peste alta, constructia a fost adaptata pentru o familie moderna – a fost reorganizata si remodelata, pregatita pentru a deveni cadrul unor experiente noi. Viata intr-o casa veche ce tocmai a primit un lifting facial de proportii!

Cum se renoveaza Cum se renoveaza Cum se renoveaza Cum se renoveaza Cum se renoveaza Cum se renoveaza Cum se renoveaza Cum se renoveaza Cum se renoveaza Cum se renoveaza

foto