Casa plutitoare – sau Dune House, asa cum au numit-o creatorii sai, arhitectii de la Jarmund/Vigsnæs Arkitekter – se afla in Suffolk, Marea Britanie. Mai exact in apropierea unei plaje, intr-o comunitate de case traditionale, construite in stilul caracteristic regiunii. Si cu asta ajungem la un punct important: anume ca proiectul a trebuit sa tina cont de aceste conditionari de arhitectura, lucru care s-a si intamplat de altfel, dar intr-un mod neasteptat.

Asadar, arhitectii au venit cu aceasta propunere de casa cu acoperis in mai multe ape, care sa aduca oarece similitudini cu locuintele tipic britanice de la malul marii. De aici incolo, insa, imaginatia lor si-a luat zborul, iar in ce priveste asemanarile, acestea sunt mai degraba simulate, sunt aproximate si trecute ca printr-o lentila care deformeaza.

Casa plutitoare Casa plutitoare

Privita de la distanta, casa pare ca pluteste deasupra solului. Impresia e creata prin separarea vizuala a partii inferioare a casei de cea superioara. Materialele folosite contrasteaza puternic – negrul acoperisului se distinge aproape cu violenta deasupra sticlei care formeaza baza casei.

Apoi, pantele abrupte ale acoperisului taie de-a dreptul vazduhul si fixeaza privirile in partea de sus a constructiei, ceea ce amplifica senzatia ca ai in fata un obiect plutitor. Pune asta in relatie cu valurile si apa nesfarsita din fata, si ai imaginea perfecta a unui peisaj oniric devenit real.

Revenind la detaliile tehnice: „dunele” acoperisului au rolul de a proteja camerele de vanturile puternice care matura zona de coasta. Evident, exista si o puternica motivatie de ordin estetic, insa nu ar trebui trecuta cu vederea cea de ordin practic. Pentru ca, privind in interior, ai putea avea impresia ca arhitectii au sacrificat confortul de dragul frumosului – ceea ce nu e deloc cazul.

In sfarsit, pantele neregulate ale acoperisului mai creeaza ceva: „reliefuri” unice in fiecare camera. Asa cum se va vedea mai jos, spatiile interioare sunt pozitionate in asa fel incat sa ofere maxim de confort – si aici ne referim inclusiv la confortul vizual si estetic.

Una peste alta, o casa remarcabila – si la propriu, si la figurat!

Casa plutitoare Casa plutitoare Casa plutitoare
Casa plutitoare Casa plutitoare

 

Casa plutitoare Casa plutitoare Casa plutitoare
Casa plutitoare Casa plutitoare Casa plutitoare Casa plutitoare Casa plutitoare

 

foto