Cand DaVinci spune ca simplitatea este sofisticarea suprema, parca tinzi sa-i acorzi credit, chiar daca la prima vedere pare ca nu-i asa. Si totusi… Adesea lucrurile simple sunt si cele mai greu de obtinut. Iar daca exista o fascinatie pentru simplitate – in orice privinta -, atunci aceasta se naste din capacitatea sa de a linisti privirile si de a calma spiritul.

Sa nu se confunde simplitatea cu absenta detaliilor sau cu lipsa de substanta. Simplitatea se naste atunci cand complexul a fost rezolvat – ceea ce inseamna o reducere la esenta prin indepartarea detaliilor neesentiale si prin accentuarea laturilor importante. Iar aceasta abordare e valabila in orice domeniu, nu numai in arhitectura.

In sfarsit, nu gresim daca spunem ca simplitatea se traduce prin compozitii fluide, care uimesc tocmai printr-o prezenta lipsita de efort. Lucruri atat de bine alcatuite, incat par construite de natura, a caror frumusete curge liber.

In arhitectura, simplitatea inseamna si coerenta. Linii care se continua de la sine pentru a forma, in final, un ansamblu desavarsit.

Simplitatea este sofisticarea suprema

De multe ori, simplitatea in arhitectura porneste de la o geometrie de baza, o singura forma care incadreaza frumos spatiul si invers. Mai jos, un exemplu reusit: aceasta cabana aproape rudimentara ca forma, de fapt construita dintr-un singur bloc –  unitar, suficient, excelent proiectat pe fundalul zarilor.

Arhitectul a stiut sa aleaga materialele care sa lase geometria sa vorbeasca si sa iasa in evidenta. De altfel, o greseala frecventa in arhitectura contemporana e folosirea unui numar prea mare de materiale. Se creeaza o aglomerare de detalii si puncte focale ce in final obosesc privirea si rapesc atentia de la ce e esential.

Simplitatea este sofisticarea suprema

O alta definitie a simplitatii, data de John Lautner printr-un decor ce vorbeste despre magia suficientei: sa construiesti un decor doar din acele lucruri absolut necesare. Nimic in plus, doar ceea ce conteaza.

Simplitatea este sofisticarea suprema

Casa de sticla a lui Phillip Johnson a devenit imaginea iconica a simplitatii, fie ca e privita din afara sau din interior. Frumusetea acestei case rezida in legatura intima dintre inauntru si in afara. Casa si imprejurimi formeaza o unitate, fuzioneaza, comunica neincetat.

Simplitatea este sofisticarea suprema

Simplitatea este sofisticarea suprema

Ca sa incheiem cu un fel de concluzie, ar trebui spus ca obtinerea simplitatii cere un efort considerabil. Pentru ca presupune, asa cum am spus si mai sus, o concentrare de idei care sa sumarizeze esentialul. E un proces asemanator celui prin care se extrage esenta unui parfum din mai multe materii brute. Concentrare, condensare, amestec, pentru a obtine in final un singur lucru care sa le exprime cat mai autentic pe toate.

Simplitatea este sofisticarea suprema Simplitatea este sofisticarea suprema Simplitatea este sofisticarea suprema Simplitatea este sofisticarea suprema Simplitatea este sofisticarea suprema Simplitatea este sofisticarea suprema Simplitatea este sofisticarea suprema

foto: 1, 2, 3, 4, 5