Despre amenajari in stil japonez contemporan am mai vorbit si cu alta ocazie. Atunci am trecut in revista 7 principii de design folosite la configurarea spatiilor si inspirate din traditia japoneza. Azi dam si mai multe exemple concrete cu astfel de decoruri, extrem de actuale si …ZEN!

Cum spuneam si data trecuta, amenajarile in stil japonez contemporan pun accent pe simplitate si eficienta. Sunt minimaliste si dovedesc preferinta pentru calitate. Calitate, nu cantitate!

Obiectele, texturile, formele si culorile sunt combinate si aduse impreuna intr-un decor, in asa fel incat fiecare element sa aiba ocazia de a-si dezvalui propria frumusete. Asta inseamna sa lasi suficient „spatiu de manevra”, ca sa zicem asa, pentru ca privirea sa alunece liber printre obiecte, gasind ragazul de a observa fiecare detaliu in parte.

Stil japonez contemporan

De regula, amenajarile in stil japonez sunt construite din culori calde: nuante pastelate, culori neutre, tonuri care sa inspire liniste si relaxare. Asta face ca designul japonez sa fie asociat cu calmul, relaxarea etc. – nu intamplator, spa-urile de lux sunt decorate dupa principiile de amenajare japoneze.

Insa nici exceptiile nu sunt de evitat. Se pot construi decoruri la fel de armonioase si din culori tari, in nuante inchise.  In amenajarile de mai jos, de exemplu. Aici, ceea ce se pastreaza e preferinta pentru natural: culorile pamantului, ale apei, ale cerului.

Stil japonez contemporan

Mai jos, o camera unde influenta japoneza e mai subtila si prezenta mai degraba prin abordare, decat prin obiecte: simplitatea formelor, eficienta designului, o paleta cromatica in tonuri neutre, fara explozii de culoare. Toate acestea vorbesc despre filosofia Zen: echilibru, armonie, liniste.

Stil japonez contemporan

Designul japonez pretuieste spatiul gol, care incurajeaza miscarea libera dintr-o parte in alta. Principiile de medicina japoneza sunt aplicate si la constructia caselor: la fel cum organismul trebuie purificat de toxinele daunatoare, asa si casa trebuie eliberata de orice piese inutile, care ar impiedica fluxul liber al energiei.

Asa se face ca amenajarile japoneze contin strictul necesar – si foarte putine pe langa. Cuvantul cheie aici este eficienta – sa pastrezi in casa doar acele lucruri care te ajuta. Si sa scapi de restul lucrurilor care mai degraba te incurca si iti complica viata. De bun-simt, nu?

Stil japonez contemporan

Stil japonez contemporan

Stil japonez contemporan

Planurile deschise, suprafetele semi-opace, prin care lumina patrunde usor, sunt de asemenea iubite de designul interior japonez:

Stil japonez contemporan

Stil japonez contemporan

Stil japonez contemporan

Stil japonez contemporan

Stil japonez contemporan

Stil japonez contemporan

foto: 1, 2