Despre design interior scandinav am mai vorbit: cu ce se mananca el in general, cum arata o mansarda decorata in acest stil, un apartament, plus alte cateva idei. Asadar, cu teoria am cam  lamurit-o, sa vedem cateva exemple concrete! 😀

Caldura. Daca interioarele decorate in stil scandinav au ceva in comun, asta e caldura pe care o degaja. Intimitatea, naturaletea, familiaritatea decorurilor, plus acel aer chic extrem de personal. Mai jos, niste exemple reusite.

Cum sunt amenajate, de fapt, camerele? Prin imbinarea extrem de ingenioasa a unor principii de design general acceptate cu interventii extrem de personale. Spre exemplu, fondul alb – nimic revolutionar aici, nimic iesit din comun. Pe acesta sunt suprapuse insa tot felul de obiecte – unele fara mare valoare, alta decat cea sentimentala.

Ce scoate, insa, acest decor din anonimat? Tocmai modul in care sunt combinate elementele, astfel incat piesele sa-si dezvaluie frumusetea, fara a incarca intregul prea mult. De observat ca, desi camera contine destule elemente decorative, impresia generala este totusi de spatiu aerisit, fluid si lejer.

Obiecte repuse in uz si readuse la viata: designul de inspiratie scandinava face asta foarte bine. De exemplu, aceste covoare cu model, care amintesc de sufrageriile din anii ’80. Curatate, reparare, repuse in functiune, sunt numai bune sa coloreze si sa dea personalitate unei camere decorate cu gust.

Design interior scandinav

Design interior scandinav

Acelasi principiu de mai sus se poate aplica si pentru piese de mobilier. Desi, in majoritatea cazurilor, mobila din amenajarile scandinave este noua si stralucitoare, adesea cu design simplu si eficient, mai sunt si exceptii binevenite. Spre exemplu aceasta comoda care are cel putin 30 de ani.

Secretul reintroducerii sale intr-un decor contemporan: 20% vechi, 80% nou. Decorul arata bine pentru ca celelalte piese – de fapt, majoritatea – sunt noi si arata impecabil. Evident, regula nu ar trebui aplicata cu sfintenie – de multe ori, incalcand legi ca cea de mai sus s-au obtinut rezultate spectaculoase…! 🙂

Design interior scandinav

Dintr-o amenajare in stil scandinav nu lipsesc tablourile: fie ca e vorba de afise, picturi in ulei, crochiuri, poze de familie etc., tablourile nu lipsesc dintr-un astfel de decor. Mai important, insa, decat a face rost de piese valoroase, e de a gasi formula potrivita de expunere. Solutia prin care sa pui in valoare fiecare tablou in parte – indiferent daca vorbim de opere de arta cu renume sau de simple fotografii sentimentale.

Design interior scandinav

Design interior scandinav

Design interior scandinav

Amenajari interioare in stil scandinav

Improvizatii – da, designul interior de inspiratie scandinava nu se fereste de improvizatii. De fapt, prin asta intelegem folosirea in moduri pline de imaginatie a unor obiecte care, de regula, sunt utilizate…conformist. Spre exemplu, sa folosesti un borcan drept piesa decorativa. Sau o vaza drept suport de creioane. Exemplele pot continua – dupa imaginatia fiecaruia, pot fi si puse in practica numeroase idei.

Fiind vorba de un stil extrem de lejer si lipsit de pretentii, designul interior de inspiratie scandinava foloseste improvizatiile la greu!

Mai jos avem un exemplu: o usa nefunctionala a fost vopsita in galben si transformata, astfel, intr-un punct de interes care anima intreaga incapere.

Amenajari interioare in stil scandinav

In sfarsit, ca de incheiere, ar trebui sa spunem ca designul interior scandinav vorbeste despre un singur lucru, pana la urma: spatii comode. Restul tine de talentul, imaginatia si curajul decoratorului! 😉

Design interior scandinav

Design interior scandinav

Design interior scandinav

Design interior scandinav

Design interior scandinav

foto