Din cand in cand, arhitectura are de rezolvat si situatii precum cea prezentata aici: o cladire veche care trebuie reintrodusa in actualitate. Si care trebuie redata uzului de zi cu zi – iar acest lucru presupune adaptarea ei la stilul nostru de viata, cu toate provocarile, neajunsurile, avantajele si particularitatile lui. Adaptarea e functionala, dar si estetica. Insa in primul rand functionala.

Asa stand lucrurile, vorbim de reconversia functionala si extinderea unei cladiri care a servit drept turn de apa. Constructia dateaza din 1877, la origine facand parte dintr-un complex de cladiri in care a functionat cateva zeci de ani un spital.

In 2008, cand a fost scos la vanzare, vechiul turn de apa era deja de ani buni lasat in parasire. A fost cumparat cu suma de 395.000 de lire sterline de doi britanici, care la scurt timp au inceput lucrarile de renovare si extindere.

Azi, fostul turn de apa gazduieste o casa ultra-moderna cu patru dormitoare – iar proprietarii sai spun ca eforturile de renovare au meritat toti banii.

Mai jos, turnul de apa si cateva cladiri din fostul complex. Dupa cum e usor de observat, si celelalte constructii vechi au trecut prin lucrari asemanatoare de reconversie si renovare, fiind aduse la zi atat din punct de vedere estetic, dar mai ales functional. Atunci cand s-au inceput lucrarile la fostul turn de apa, s-a tinut cont si de fatadele celoralte cladiri din jur.

Arhitectura

Terasa neacoperita – cel putin la data la care au fost facute pozele, era asa.  Nu stim daca, intre timp, lucrurile s-au schimbat, dar sunt sanse sa fie asa. Ne gandim ca nu e de prea mare folos o terasa neacoperita intr-un oras ca Londra, unde ploua din doua in doua zile…

Arhitectura

Una din zonele casei care pastreaza inca reminiscente puternice ale vremurilor apuse, cand cladirea functiona ca turn de apa si era strabatuta de doamne in costume de epoca:

Arhitectura

Arhitectura

Celelalte camere au fost amenajate modern, cu doar cateva trimiteri subtile la perioada din care dateaza constructia:

Arhitectura

Arhitectura

Arhitectura

Arhitectura

Arhitectura

Arhitectura

Arhitectura

Arhitectura

foto