Reconversia casei (a Casei Domnului, de fapt, dupa cum am si mentionat in titlu), in cazul de fata, a presupus transformarea unei biserici in locuinta familiala. De proiect s-a ocupat biroul de arhitectura Leijh, Kappelhof, Seckel, van den Dobbelsteen Architects, iar cladirea e o fosta biserica datand din 1928, ce a apartinut cultului evanghelic reformat.

Reconversia a presupus, in primul rand, restaurarea cladirii. Au fost reparate fatadele, turnul cu ceas, acoperisul – de fapt, au fost si intr-o mica masura modernizate, avand grija sa se pastreze totusi detaliile originale. In esenta, arhitectii au incercat pe cat posibil sa conserve tot ce se putea conserva in conditiile date, cu noua functiune a bisericii.

Reconversia casei Reconversia casei Reconversia casei Reconversia casei

Dintre mai multe variante posibile de reamenajare, arhitectii au ales-o pe cea care lasa cat mai mult spatiu liber. Ar fi fost simplu sa umple volumul 1100 metri cubi cu pereti, mobila si elemente de constructie – insa au preferat sa n-o faca, iar ce a rezultat este un ansamblu spatios, relaxat, situat la polul opus fata de sobrietatea de dinainte:

Reconversia casei Reconversia casei Reconversia casei

Dupa spusele arhitectilor, singurele adaugari fata de structura intiala sunt mezaninul – unde a fost amenajat un loc de relaxare, cu pat si baie – si scara multifunctionala, sugestiv intitulata „Stairway to have fun” (joc de cuvinte, aluzie la „stairway to heaven” – scara spre Rai).

Pentru ca am amintit de scara, ar trebui sa spunem ca serveste mai multor scopuri. In primul rand, face legatura cu etajul. Dar mai functioneaza si ca element despartitor intre camere: delimiteaza bucataria de zona de zi. In sfarsit, e loc de joaca si loc de cazut in admiratie – iar asta, pentru ca proprietarii si-au dorit un element care sa puna pe jar intreaga configuratie. La figurat, evident! 😀

Materialele folosite la reconstructia bisericii sunt, conform spuselor arhitectilor, „pure, sobre, functionale si economice.” Astfel: podelele sunt din ciment, iar vechiul parchet a fost pastrat pentru a fi refolosit la constructia scarii interioare; bucataria e in mare parte din otel; sticla a fost folosita pentru delimitarea unor spatii interioare. Cromatica e simpla, eficienta si indrazneata: rosu si alb. Alb, pentru a crea impresia de spatiozitate; rosu – pentru a dinamiza atmosfera.

Reconversia casei Reconversia casei Reconversia casei Reconversia casei

Cei care zic „blasfemie, ptiu, fereasca sfantu’ de asa ceva” ar trebui sa stie ca astfel de lucrari nu sunt raritati. Reconversii se fac din ce in ce mai des, inclusiv transformarea unor foste lacase de cult in locuinte. Noi am mai scris despre reconversii in mai multe randuri: o alta bisericao fabricaun turn de apa. Probabil mai sunt si alte exemple, pe care speram sa le acoperim in articole viitoare.

In orice caz, o idee merita retinuta: ca omul sfinteste locul, si nu invers. 🙂

Reconversia casei Reconversia casei

Reconversia casei

foto