Daca vorbim despre o casa in zona aglomerata, nu puteam alege un exemplu mai bun decat acesta:

Casa in zona aglomerata

Poza e facuta in Tokyo, iar lectia despre adaptare la constrangerile date de spatiu ne-o dau – din nou – arhitectii japonezi. Keiji Ashizawa Design se numeste firma, iar proiectul, Mishima House, a fost construit intr-una din zonele foarte aglomerate din capitala Japoniei.

Casa arata asa, iar cu ceva efort si in fotografia de mai sus  (in jumatatea de jos, partea dreapta):

Casa in zona aglomerata

Asadar, cine se plange de aglomeratie ar face mai bine sa se uite cu luare-aminte la cele doua poze de mai sus: stradutele sunt atat de inguste, incat nici nu se pune problema de parcat pe locuri publice, iar trotuarele sunt reduse la minim. Casele, dupa cum lesne se observa, sunt atat de apropiate una de cealalta, incat e o adevarata provocare sa proiectezi ceva care sa nu dea in curtea vecinului. Sau, in fine, in bucataria,  baia ori livingul lui.

Una peste alta, in astfel de conditii, arhitectura este in primul rand functionala. Sa gasesti forma care sa permita traiul in comun in marele si aglomeratul oras. Iar daca, dupa asta, mai e loc si de design, cu atat mai bine.

In alta ordine de idei, proiectul de fata impaca atat latura practica, precum si pe cea estetica a lucrurilor. Ideea care a stat la baza adoptarii designului acestei case a fost de a delimita cat mai confortabil un spatiu personal intr-un urias spatiu comun si supra-aglomerat din inima orasului Tokyo.

Accentul cade pe „confortabil” –  casa e nu numai locul care ofera adapost, dar care creeaza si o stare de bine. Asadar, tinand cont de constrangerile date de locatie, solutia arata asa:

Casa in zona aglomerata Casa in zona aglomerata Casa in zona aglomerata

Astfel, dormitoarele si baile au fost plasate la primul si al doilea nivel. Interioarele sunt protejate de panouri din sticla sablata, ceea ce permite luminii sa patrunda inauntru, dar pastreaza in acelasi timp intimitatea:

Casa in zona aglomerata Casa in zona aglomerata Casa in zona aglomerata
Casa in zona aglomerata

Zona de zi, care comunica direct cu bucataria si biroul, e asezata pe al treilea nivel, pentru ca aici e nevoie de lumina naturala din belsug pe toata durata zilei.

Un spatiu de lucru a fost asezat la mezanin, deasupra bucatariei si orientat spre living. Tavanul inalt lasa lumina sa inunde spatiile, iar  ferestrele mari sunt construite din alternari de sticla opaca si clara pentru a crea intimitate, fara a intuneca insa camerele:

 Casa in zona aglomerataCasa in zona aglomerata

Constructia a fost ridicata pe o structura metalica. Aceasta alegere a permis crearea unor spatii interioare cu deschideri ample si modelarea volumului dupa constrangerile impuse de spatiu (vecini, orientare, dispunere pe etaje etc.).

Pe de alta parte, alegerea s-a dovedit cea mai buna si din motive economice – si ne referim aici la economia de timp, resurse, spatiu de constructie, bani.


Casa in zona aglomerata

 foto