Casa Wright de care vorbim e localizata in Durban, Africa de Sud. De fapt, e vorba de o reinterpretare a unei constructii existente, ce a presupus extinderea si renovarea unei parti importante a casei.

Locuinta inglobeaza doua stiluri arhitecturale diferite, situandu-se la confluenta dintre modern si traditional. Ce-i drept, prima impresie este de casa a viitorului, insa la o privire mai atenta sunt vizibile elementele traditionale inglobate in design.

De fapt, aceasta a fost si intentia arhitectului: de a demonstra ca doua viziuni aparent incomplementare pot fi contopite armonios intr-un ansamblu. Elementele de factura contemporana isi gasesc cu succes continuitate in cele apartinand arhitecturii traditionale. Un exemplu ar fi forma curba a acoperisului, care in partea moderna a casei este expusa la maxim. Lemnul utilizat la structura exterioara si expus pe o latura a cladirii aminteste, de asemenea, de constructiile traditionale.

Arhitectii au imbinat cele doua viziuni astfel incat rezultatul final nu apare fragmentat, ci continuu si dinamic. Partea veche a casei, usor reperabila in partea stanga a planului, se continua lin cu structura noua. Anumite elemente din designul original au fost pastrate si la aripa noua a cladirii, tocmai pentru a face tranzitia de la traditional la modern mai subtila. In extrema dreapta a constructiei, elementele de arhitectura moderna predomina, iar aspectul general e de-a dreptul spectaculos.

Pentru ca partea veche a cladirii avea inglobata o veranda in fatada, arhitectii au decis sa pastreze aceasta linie. Astfel, versiunea noua contine de asemenea o terasa – aceasta este, insa, adaptata in spiritul arhitecturii contemporane. E dotata cu dus, pereti de sticla si acces direct intr-unul din dormitoare.

Interioarele au fost mobilate in acelasi mix de stiluri: traditional si contemporan. Numarul pieselor de mobilier a fost redus la minim, astfel ca atmosfera este una relaxata si aerisita.

casa wright

casa wright

casa wright

casa wright

casa wright

casa wright

casa wright

casa wright

casa wright

casa wright

casa wright

casa wright

foto: materialicious.com