Construita in stil minimalist, casa moderna proiectata de Barliari Architects reuneste doua tendinte: in primul rand, e vizibila influenta contemporana, dar sunt incluse si elemente de arhitectura traditionala.

Ansamblul este localizat in Italia, in regiunea Ripatransone, si acopera 170 metri patrati de teren. Influentele minimaliste sunt vizibile la exterior prin fatadele sobre, compuse din unghiuri drepte. Pentru decorare, dar si din ratiuni de constructie, a fost folosita piatra. Materialul s-a dovedit extrem de eficient din mai multe puncte de vedere: in primul rand, piatra provine din zona, astfel ca au fost reduse cheltuielile de transport. In acelasi timp, acest material asigura o buna izolare termica a casei, este usor de intretinut – practic nu necesita interventii majore in timp – si integreaza armonios casa in cadru.

Vorbind de piatra, trebuie mentionat ca aici este vizibila influenta arhitecturii traditionale. Nu trebuie uitate, insa, nici ferestrele. Ingropate in peretele exterior, acestea amintesc de stilul de constructie de la cetatile medievale. Exista insa si un neajuns – cantitatea de lumina care intra prin ferestre – pe care insa arhitectii l-au micsorat prin dispunerea unui numar mare de ochiuri de sticla la dimensiuni variabile.

Rezultatul este o casa luminoasa, asa cum se poate vedea din imaginile de interior. Utilizarea extensiva a panourilor de sticla si a ferestrelor de diferite dimensiuni, dispuse de-a lungul peretilor, asigura ca lumina patrunde in aproape orice colt al casei.

Interiorul este dominat de scara centrala, dispusa in linii frante si continuata pe alocuri de rampe cu inclinatie mica. Scara porneste din living – spatiu social deschis – si face legatura cu celelalte camere ale casei. Dar pe langa functia de baza, de a uni etajele, scara mai ofera si spatii de ragaz. Din loc in loc, apar mici refugii pozitionate la geam, numai bune pentru a fi folosite pentru privit si relaxare.

Pentru ca locuinta este plasata intr-un cadru natural pitoresc, etajul a fost dotat cu ferestre ample pentru panoramare. Chiar daca la data publicarii fotografiilor casa nu era inca finalizata, cel mai probabil proprietarii vor opta pentru design interior minimalist.

casa moderna

casa moderna

casa moderna

casa moderna

casa moderna

foto: Barilari Architects