Cand spui casa moderna, te gandesti la interioare decorate in stil minimalist, unde prezenta elementelor de decor se limiteaza la cateva obiecte si unde functionalitatea predomina asupra ornamentului. Pe de alta parte, interioarele de inspiratie scandinava dovedesc ca pot fi incadrate in stilul contemporan, desi unele reguli enumerate mai sus nu se aplica.

Asa cum am vorbit intr-un alt articol, la interioarele scandinave predomina albul. Il intalnim mai ales la pereti, la podele, la tamplarie, la piesele de mobilier. Utilizarea albului face ca interioarele sa capete un aer proaspat, curat si aerisit. Poate de aceea sunt atat de admirate si impregneaza camerele cu personalitate.

casa moderna

casa moderna

casa moderna

Pe de alta parte, multi se feresc sa foloseasca albul la interioare pentru ca e destul de greu de intretinut. Podelele albe nu sunt preferatele familiilor cu copii – pentru simplul motiv ca scot in evidenta orice pata. La fel mobila alba – este frumoasa, dar cea mai mica urma de murdarie se vede de la distanta.

Daca nu te deranjeaza aceste inconveniente – care, pana la urma, pot fi usor compensate printr-o rutina de curatenie – atunci albul se poate dovedi cea mai buna alegere cand vine vorba de amenajari spectaculoase.

Trebuie spus ca un interior alb va concentra privirea spre elementele de decor colorate – destul de logic, nu? Asta inseamna ca obiectele personale si decoratiunile vor sari mai repede in evidenta. Acesta este si motivul pentru care casele amenajate in stil scandinav inspira intimitate si caldura. Plasand obiecte colorate pe un fond alb, si formele sunt evidentiate mai puternic, comparativ cu expunerea pe un fond colorat.

In plus, intr-o camera alba poti asorta orice – diverse culori, forme, texturi, modele. Singura conditie pentru ca spatiul sa fie cat mai estetic e sa nu aglomerezi obiectele si sa respecti un minim de coordonare intre culori.

O alta chestiune pe care albul o rezolva admirabil este aceea a spatiilor mici. Stim cu totii ca albul “mareste” – iluzia optica se aplica inclusiv spatiilor inchise, care vopsite astfel par mai mari.

Ca sa rezumam, stilul suedez se defineste prin simplitate, predominanta functiunii asupra formei, prin geometrie si culoare – toate bine temperate intr-un ansamblu echilibrat si armonios.

Pe KiwiStudio.ro gasesti mai multe detalii despre cum sa amenajezi un apartament mic folosind culori si iluzii optice. Mai jos, idei de amenajare de amenajare pentru casa moderna de inspiratie scandinava:

foto: Homedit.com, decoist.com