La mobilarea casei, amenajarea holului e lasata de cele mai multe ori pe ultimul loc, prioritate avand celelalte camere ale locuintei. Cu toate acestea, holul este primul spatiu cu care iei contact odata intrat intr-o locuinta, asa ca decorarea acestuia e la fel de importanta ca a oricarei alte camere.

Cele mai multe apartamente au holuri mici, inguste, care de regula nu sunt luminate natural. Indeplinesc un rol bine definit: spatiu de trecere de la exterior la interior sau care face legatura intre camere. Asa ca elementele de mobilier intalnite aici sunt folosite mai ales ca spatii de depozitare, functionale. Ideal ar fi ca acestea sa se armonizeze estetic cu restul casei, astfel incat trecerea de la hol la prima camera sa fie una lina, micsorand pe cat posibil diferentele in decoratiuni si design general.

amenajarea holului

amenajarea holului

Pentru podea se recomanda materiale care rezista bine la trafic si la murdarie ori umezeala. Daca pentru podeaua din living sau din bucatarie se foloseste un parchet pentru trafic slab, pentru hol se poate folosi unul ceva mai dur – ideal ar fi ca cele doua sa aiba nuante cat mai apropiate sau, daca nu e posibil, sa existe un contrast evident intre acestea. De evitat alegerea unei podele pentru hol cu 2-3 nuante mai inchisa decat cea folosita in restul casei. Daca optezi pentru o podea din alt material – de exemplu gresie – atunci poti alege aceeasi culoare cu parchetul din living, desi nu e o idee rea sa folosesti o culoare complementara. Efectul vizual va fi mult mai puternic.

Tendinta actuala e de a renunta la clasica gresie pe hol. E drept ca e igienica, usor de curatat, rezistenta in timp, disponibila in multe culori, dar vremea ei s-a cam dus. Nici covoarele nu sunt cea mai buna alegere pentru holurile de la intrare, pentru simplul motiv ca se murdaresc foarte repede si e destul de greu sa le mentii permanent curate. O alegere imbratisata de tot mai multi e parchetul – la culoare cu cel din restul casei sau intr-o nuanta contrastanta.

Intretinerea nu e mai dificila decat in cazul gresiei, cu diferenta ca va trebui sa-l ceruiesti la intervale regulate si mai ales in perioadele cu precipitatii abundente.

amenajarea holului

amenajarea holului

amenajarea holului

Pentru depozitare ai de ales intre spatii deschise, care lasa incaltamintea si alte obiecte la vedere, si spatii inchise. Ambele pot da bine intr-o casa, dar atentie la locatari. Daca ai o familie numeroasa, si in consecinta holul tau e plin ochi de pantofi, nu e o idee asa buna sa etalezi toate incaltarile pe un stativ. Un dulap sau un pantofar e alegerea cea mai buna in cazul de fata.

Ca regula nescrisa: o pereche-doua de pantofi lasati neglijent pe hol pot arata bine, dar cand apar 3-4 deja e dezordine. Asa ca foloseste pe cat posibil pantofarul.

Cuierele din fier forjat sau din lemn arata bine si sunt disponibile in diverse modele. Dar si aici apare aceeasi problema ca in cazul incaltarilor. Daca folosesti cuierul pentru 2-3 haine, e bine. Daca obisnuiesti sa il incarci cu 10 cojoace, atunci efectul s-ar putea sa nu fie cel mai placut. Exista dressinguri de hol sau dulapuri care pot fi folosite nu numai pentru depozitarea hainelor, ci si a celorlalte obiecte care apar, inevitabil, intr-un astfel de spatiu: chei, reviste, genti, fulare etc.

Pentru iluminat, daca vorbim de un hol mic, un singur bec e suficient. Daca alegi un dulap de hol, ai avantajul ca poti incorpora sursa de iluminat in piesa de mobilier – 2-3 spoturi sunt perfecte.

In rest, fara elemente de mobila inutile pe hol. Spatiul ar trebui sa ramana cat mai aerisit pentru a-si indeplini functiunea: de a permite trecerea dintr-o camera in alta.

 

foto: 1, 2