Cineva spunea ca arhitectura japoneza uraste spatiile. Total fals. Arhitectura japoneza nu uraste spatiile, ci lucreaza intr-o dimensiune dificila, aceea a optimizarii locurilor neprietenoase. Si cand spunem neprietenoase, ne referim la spatiile restranse, meschine, prost luminate, inghesuite intre alte constructii. La final, arhitectul japonez trebuie sa imagineze un volum care sa functioneze ca o casa: sa fie practic, locuibil, atragator.

Am vazut un exemplu de astfel de locuinta aici, unde provocarea arhitectilor (de la Komada Architects) a fost de a construi pe o suprafata mica ceva care sa ofere confort, tinand cont de constrangerile rigide date de spatiu. A iesit o casa perfect functionala si care, pe deasupra, bucura si ochiul.

Si de data aceasta vorbim despre o constructie intr-o zona aglomerata din Tokyo. Casa Palarie se numeste si e asezata intr-un coltisor de strada, pe un teren modest ce obliga la redefinirea proportiilor si a dispunerii pe orizontala/verticala a constructiei.

Arhitectura japoneza Arhitectura japoneza

Volumul consta intr-un cub cu doua fatade la strada, ambele punctate de punti circulabile care comunica prin usi glisante cu interiorul. Avand in vedere dimensiunea redusa a terenului, fiecare metru patrat a fost folosit la maxim si integrat in locuinta, pastrand totodata o limita intre exterior – adica strada si zona pietonala – si intimitatea caminului.

Cele doua etaje sunt ascunse in „palarie” – un acoperis asimetric, intrerupt ici si colo de ferestre, astfel incat spatiul de dedesubt sa devina perfect locuibil.

Fiecare etaj are in centru un spatiu deschis, din care se desprind in cele patru colturi camere cu functiuni diferite: birou, baie, depozitare. Gandite ca module ce pot fi folosite, dupa plac, inchise sau deschise, acestea pot fi integrate in restul casei sau, la nevoie, izolate de celelalte camere, gratie asezarii lor in extremitatile spatiului.

Dormitoarele sunt asezate la etaj si ar putea servi drept exemple de minimalism. Sunt, de fapt, spatii delimitate in care au fost asezate paturi – nimic mai mult, nimic mai putin. Cum spuneam, constrangerile date de spatiu au dictat modul in care a fost organizata casa.

Arhitectura japoneza Arhitectura japoneza Arhitectura japoneza Arhitectura japoneza

Arhitectura japonezaArhitectura japonezaArhitectura japonezaArhitectura japoneza

 

foto