O casa cubica a fost construita de arhitectii de la Studio Guilherme Torres in Londrina, Brazilia. Din motive de ei stiute, a primit numele deloc sugestiv de „LA House” – probabil initialele proprietarului.

Ce stim e ca locuinta arata fabulos, cel putin la exterior:

arhitectura contemporana perspectiva Casa cubica Casa cubica

Casa se desfasoara pe 410 metri patrati si e compusa dintr-un numar de cuburi alungite, suprapuse. Zidul care inconjoara casa – alb la culoare – serveste si drept punct de sprijin pentru locuinta propriu-zisa. Dar zidurile se continua intr-un alt volum care compune, de fapt, primul nivel al ansamblului, asa incat la prima vedere e greu sa distingi unde se termina „gardul” si unde incepe de-a dreptul casa.

Casa cubica

Casa cubica

Interioarele sunt cel putin la fel de indraznete ca exterioarele. Domina formele geometrice precise, conturate in unghiuri tari si accentuate prin culori puternice. O anume agresivitate a designului, temperata totusi de proportiile bine stapanite ale volumelor – asa ca rezultatul final e un ansamblu temperat, o casa care in niciun caz nu ramane neobservata, insa nu frapeaza prin violenta formelor:

Casa cubica

In living se ajunge direct de pe terasa. Ceea ce impresioneaza aici este verticala, subliniata si prin inaltimea exagerata a usilor de acces:
Casa cubica

Evident, nu poti trece prea usor nici peste tapet… Posibil ca proprietarul sa fie vreun pasionat al jocurilor video?! In orice caz, o astfel de arhitectura permite interioarelor sa se desfasoare in cele mai nebunesti moduri. Altfel ar fi stat lucrurile daca arhitectura ar fi fost mai cuminte.

Sau nu?! 😀 Pana la urma, limbajul contemporan tocmai prin asta se defineste: libertate totala de a crea forme noi, fara a tine seama de reguli. Sau, in fine, stabilind noi reguli.

Casa cubica Casa cubica

foto