Vila Dali e un alt exemplu de arhitectura contemporana care te lasa cu gura cascata, genul de constructie care ar putea fi folosita la ilustrarea cartilor postale.

A fost construita in 2009 si este creatia studioului de arhitectura 123DV. E localizata in Olanda, langa Haga, si apartine unui cuplu de iubitori de arta. De fapt, atat de iubitori de arta, incat si-au dorit sa locuiasca intr-o casa scoasa parca din picturile lui Salvador Dali. Ca sa nu mai lungim vorba, vila a fost conceputa folosind ca surse de inspiratie opera lui Dali, formele Jugendstil (Art Nouveau), fatadele in stil spaniol si viata nautica.

S-a dorit o constructie care sa reflecte pasiunile proprietarilor sai. O constructie foarte personala – desi e destul de usor sa cataloghezi interioarele mai degraba drept impersonale, aproape ca de muzeu. In cazul de fata, insa, trebuie sa acceptam termenul de „personal” si in alt sens – explicatia, la sfarsitul articolului.

Cu atat mai admirabil e rezultatul, daca ne gandim ca arhitectii n-au avut o treaba prea usoara incercand sa impace sursele de inspiratie si sa gaseasca o expresie care sa le cuprinda pe toate.

Arhitectura contemporana

Una din fatade, cu detaliu inspirat de Jugendstil (Art Nouveau);  e inspirata din arhitectura spaniola, de la care a imprumutat volumul neperforat, imbracat in alb:

Arhitectura contemporana

Cladirea se infatiseaza ca un cilindru imens, sustinut de la interior de o scara in spirala – un fel de melc gigantic, din beton, metafora pentru viata acvatica.

Spatiul interior al locuintei e organizat sferic, in jurul scarii spiralate, precum camerele in cochilia unui melc:

Arhitectura contemporana

Arhitectura contemporana

Arhitectura contemporana

Interioarele au fost de asemenea amenajate astfel incat sa corespunda stilistic si conceptual cu exterioarele – chestie de bun-simt, pana la urma, ca sa nu mai vorbim de bun-gust. Pacat ca nu vedem si la noi mai des asta!

Fiecare piesa de mobilier a fost realizata la comanda, pe forma curba a peretilor si respectand filozofia arhitecturii.

Arhitectura contemporana

Arhitectura contemporana

Spatiile sunt dramatice si construite pe efecte vizuale puternice, contraste tari si alaturari de forme bine marcate in spatiu:

Arhitectura contemporana

Arhitectura contemporana

Arhitectura contemporana

Arhitectura contemporana

Schita concept pentru casa melcului – sursele de inspiratie sunt evidente aici:

Arhitectura contemporana

Prin urmare (explicatia promisa): o casa care impresioneaza nu prin atmosfera, ci prin viziune. Un spatiu construit (o locuinta, mai precis) poate ajuta la crearea unei atmosfere de familiaritate, de caldura, ca intr-un cuib. Spunem despre el ca este foarte personal si il opunem spatiilor publice impersonale. Dar tindem sa oprim aici paralela. Asa ca spatiile ca cel de mai sus sunt etichetate automat drept impersonale.

Insa lucrurile mai pot fi privite si din alt punct de vedere. Un spatiu e personal si in masura in care stabileste o conexiune cu cel care il locuieste. O casa care sa-ti reflecte pasiunile, preferintele, placerile si optiunile – e o casa personala.

foto