Arhitectura contemporana nu e usor digerabila pentru omul de rand, care s-a obisnuit cu anumite stiluri de constructie, care are anumite tipare adanc inradacinate in minte atunci cand vine vorba de spatii construite.

Din fericire, arhitectura contemporana ne rezerva multe surprize – ca-s placute sau neplacute, cert e ca vrea sa aduca schimbarea, cauta noutatea si exploateaza sensurile pana cand apar noi forme si noi intelesuri pentru spatiile construite.

O surpriza placuta, spunem noi, din acest punct de vedere, e creatia arhitectului William O’Brien Jr., care a construit o „casa pentru cunoscatori” – de unde si titlul articolului nostru.

Arhitectura contemporana

Arhitectura contemporana

Arhitectura contemporana

Mai precis, pentru un „cunoscator idiosincratic”. Sa lamurim ce semnifica fiecare cuvant in parte si ce sens se naste din alaturarea lor.

Idiosincratic se refera la „care poate insemna ceva anume pentru o persoana, care poarta o semnificatie aparte pentru cineva si care poate insemna ceva cu totul diferit pentru altcineva.”

Cunoscatorul idiosincratic e, prin urmare, acela care atribuie unui lucru o semnificatie aparte, influentat de experienta sa trecuta, de cunostintele sale, de universul pe care si l-a construit singur. Mai simplu spus, el e cel care va spune „nu-i frumos ce e frumos, e frumos ce-mi place mie”.

Iar casa asta e exact asa: frumoasa  nu neaparat dupa niste repere obiective, general acceptate de toata lumea, ci in primul rand pentru ca respecta niste canoane foarte personale, aproape de neinteles pentru unul care nu e obisnuit sa vada esteticul si in alte haine decat in cele uzuale.

Arhitectura contemporana

Arhitectura contemporana

Arhitectura contemporana

Arhitectura contemporana

Daca se potriveste cu imaginea clasica despre ‘casa’? Probabil ca nu. E indrazneata, simpla, cu o anume sofisticare ce o particularizeaza si ti-o intipareste in minte. Cat despre triunghiul care constituie spatiul ocupat al casei, se pot spune multe povesti. Triunghiul uneste orizontala cu verticala – dar, ca sa nu o dam in legende, ne oprim aici.

Altfel, poezia formelor o interpreteaza fiecare, dupa propria sensibilitate si dupa propriul bagaj de cunoastere.

Arhitectura contemporana

Arhitectura contemporana

Arhitectura

Arhitectura

Arhitectura

foto