Cum construiesti o casa moderna, folosind principiile din arhitectura contemporana si elemente hi-tech, dar in acelasi timp valorizand natura si naturalul? Arhitectii de la Steven Harris Arch. au gasit solutia perfecta, iar eforturile lor s-au materializat in constructia numita Casa Finisterra din Cabo San Lucas, in Mexic.

Casa moderna
Casa moderna
Casa moderna

Situata pe tarmul Oceanului Pacific si inconjurata din toate partile de elemente naturale spectaculoase, Casa Finisterra se desprinde direct din roca terenului accidentat si ii imprumuta formele si particularitatile. Arhitectii si-au imaginat o casa care sa fie suficient de vizibila si impunatoare, dar care sa se camufleze in peisaj atunci cand e privita din anumite unghiuri.

Pentru a obtine efectele mentionate s-a folosit piatra naturala din zona la constructia efectiva a exterioarelor, dar si la conturarea interioarelor. Rezultatul e o combinatie de spatiu construit artificial si de elemente naturale care patrund si delimiteaza teritoriul locuit de om de restul peisajului.

Casa moderna
Casa moderna
Casa moderna

Privita de la distanta, cu greu se distinge granita dintre spatiul construit si cadru natural, pentru ca din loc in loc se formeaza mici insule de  verdeata si de piatra care sparg monotonia formelor artificiale.

Impresia de evaporare a limitelor dintre exterior si interior e amplificata de utilizarea suprafetelor vitrate: pereti de sticla, luminarii sau ferestre cu deschideri ample care permit privirii sa alunece cu usurinta din inauntru in afara.

Casa modern
Casa moderna
Casa moderna

Casa moderna apare aici ca adapost temporar daca ne referim la camerele amenajate in aer liber – un living amenajat pe una din terase, ca sa nu mai vorbim de locurile de relaxare care apar pe toate laturile casei si care extind spatiul locuit pana la intalnirea cu peisajul neamenajat. Blocurile de piatra sunt inglobate partial in structura casei sau folosite ca elemente de reper pentru conturarea vizuala a spatiului.

Casa moderna
Casa moderna
Casa moderna

Lumina joaca un rol foarte important in conturarea arhitecturii casei si in definirea acesteia in raport cu natura care o inconjoara. Daca la exterior lumina patrunde lesne prin deschiderile mari din terase, la interior aceasta este filtrata in cea mai mica masura de peretii de sticla.

Luminozitatea e amplificata prin dispunerea unor surse de lumina de-a lungul peretilor – la holuri sau la dormitoare, de exemplu – intr-o ordonare care imita bolta cereasca luminata de stele. Insa atat cat a fost posibil, s-a incercat aducerea luminii naturale in cantitate cat mai mare, in toate camerele.

Casa moderna
Casa moderna
Casa moderna

Interioarele folosesc din belsug culori inspirate din cromatica peisajului din jur: nuante de crem si gri, zone de verde si de albastru deschis.

Design interior modern
Design interior modern
Design interior modern