Extinderea casei nu numai ca nu trebuie sa urmeze tiparul clasic – continua in acelasi stil, imitand ce au facut cei dinaintea ta -, ba chiar da rezultate spectaculoase atunci cand tine cont de prezent si de nevoile curente.

Un exemplu de astfel de lucrare vine de la un arhitect australian, Christopher Polly, care a intervenit asupra unei structuri din caramida cu scopul de a mari spatiul util, prin crearea unui volum secundar cu doua niveluri.

Asa cum e vizibil din pozele alaturate, e vorba de o constructie veche, cu structura din caramida rosie si care nu se deosebeste prin nimic de casele in acelasi stil. Acestei batrane doamne, Polly i-a alaturat un volum tineresc, cu aer indraznet si o structura pe verticala ce optimizeaza in mod fericit spatiul restrans avut la dispozitie pentru extinderea casei.

Una peste alta, s-a reusit un raport fericit intre interventia umana si natura; spatiul nou construit insumeaza 167 metri patrati, iar terenul lasat liber: 200 metri patrati.

De la cladirea originala, arhitectul a pastrat forma, cel putin in esenta sa. Acelasi bloc masiv, desi facut sa apara mult mai suplu datorita folosirii cadrului din otel si a sticlei. Parterul a fost deschis total spre exterior, gratie usilor din sticla care permit transformarea livingului in terasa si invers. De aici se ajunge direct in gradina, intr-un spatiu inverzit unde proportia beton-pamant e ajustata in favoarea celui din urma.

Extinderea caseiExtinderea caseiExtinderea casei Extinderea casei

Etajul continua in aceeasi maniera: spatii deschise spre exterior si placate cu sticla, pentru a permite luminii sa indunde camerele, dar si comunicare fluida la interior, printr-o reducere la minim a decorurilor:

Extinderea casei

Una din fatade. Cladirea noua nu se rupe total de stilul vernacular al constructiei originale, ci propune o abordare noua, in maniera contemporana – o reinterpretrare si o revitalizare.

Extinderea casei

Interioarele – aerate, luminoase, deschise: Extinderea casei Extinderea casei Extinderea casei

Bucataria deschisa comunica cu spatiul de luat masa, iar ambele cu o deschidere generoasa spre exterior, in curtea plina de verdeata:

Extinderea casei Extinderea casei
Extinderea casei

foto